Romania – absoarbe putine fonduri si le cheltuie prost!

Romania – absoarbe putine fonduri si le cheltuie prost!

0 104

Romania trebuie sa inapoieze Uniunii Europene aproape 75 de milioane de euro, bani despre care Comisia Europeana spune ca au fost cheltuiti incorect pentru programe agricole, in 2009.
Romania trebuie sa inapoieze bugetului Uniunii Europene aproape 75 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Banii au fost acordati pentru programe agricole, dar Comisia Europeana imputa Bucurestiului faptul ca a cheltuit incorect aceasta suma, in cursul anului 2009.
Executivul comunitar reclama puncte slabe ale sistemului de inregistrare a suprafetelor agricole eligibile pentru platile directe, mai exact controale administrative incrucisate, furnizarea de informatii incorecte fermierilor, precum si controale ineficiente la fata locului.

Romania nu este singura tara care trebuie sa inapoieze bani europeni, in schimb este insa singura cu un procent atat de mic de absorbtie a fondurilor comunitare.
In aceeasi situatie se afla Grecia, Spania, Bulgaria, Marea Britanie, Olanda, informeaza corespondentul Radio Romania la Bruxelles, Claudia Marcu.
Impreuna cu Romania, aceste tari trebuie sa restituie in total 530 de milioane de euro.
Din cele 530 de milioane de euro ce vor fi recuperate, cele mai multe provin din Grecia.
Statele membre sunt responsabile cu gestionarea majoritatii platilor din cadrul Politicii Agricole Comune, mai ales prin intermediul agentiilor lor de plati.
Comisia Europeana desfasoara misiuni de audit in fiecare an, verificand daca raspunsurile tarilor membre legate de deficientele constatate sunt suficiente, executivul UE avand dreptul de a recupera fonduri ulterior, daca misiunile de audit constata ca reactiile statelor membre sunt insuficiente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.