Romania a intrat in dulcea harta a Europei

Romania a intrat in dulcea harta a Europei

0 276

In capitala Belgiei s-a celebrat, joi, aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au participat alaturi de presedintele CE, Jose Barroso, de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel, de comisarii europeni roman si bulgar, Leonard Orban si Meglena Kuneva, de premierul bulgar Serghei Stanisev si de ministrul bulgar de Externe, la spectacolul dedicat aderarii celor doua tari la UE, care a avut loc in Piata St. Madeleine din centrul Bruxelles-ului.


Primii doi oameni ai Romaniei au lipit Romania la harta de turta dulce a Europei, au urmarit trupa Sistem si au fluturat tricolorul. La spectacol au asistat aproximativ 200 de persoane, foarte multi dintre acestia fiind romani si bulgari.


Presedintele Barroso a declarat la inceputul spectacolului ca este bucuros ca evenimentul are loc in centrul Bruxelles-ului, „inima integrarii europene”. El a urat „Bun venit!” Romaniei si Bulgariei in UE si a precizat ca cele doua tari revin de la 1 ianuarie 2007 in Europa, acolo unde le este locul.


„Bun venit in UE! Bun venit acasa!”, spus Barroso, in roman si bulgara. La randul sau, comisarul european pentru Extindere a urat „Bun venit!” celor doua tari, precizand ca, desi harta afisata la eveniment este din turta dulce si martipan, procesul aderarii celor doua state nu a fost usor. Apoi au urmat scurte alocutiuni ale celor doi oficiali romani


?


Rehn si Barroso au dezvelit o pancarta pe care era afisata harta Europei facuta din turta dulce si martipan. Initial, din aceasta harta lipseau Romania si Bulgaria. Stanisev si ministrul de Externe bulgar au alipit Bulgaria, dupa care Basescu si Tariceanu, impreuna, au adaugat harta Romaniei in spatiul ramas liber. A


Evenimentul s-a incheiat cu formarea unui lant uman in care s-au prins toti cei prezenti, precum si cativa tineri belgieni.


?


Astfel, s-a incheiat cel de-al cincilea val de extindere a Uniunii Europene. In privinta viitorului forului comunitar, pe de o parte UE sustine in teorie continuare extinderii, pe de alta parte se vorbeste din ce in ce mai mult de capacitate scazuta de absorbtie a Uniunii. Veteranii UE nu mai vor continuarea procesului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.