Romania a facut progrese in agricultura

Romania a facut progrese in agricultura

0 96Mariann Fischer Boel, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este de parere ca nu va fi activata clauza de salvgardare in ce priveste agricultura, intrucat tara noastra a facut progrese in rezolvarea problemelor de la Agentia de Plati pentru Agricultura.


Dupa cum se stie, Agentia a platit subventii pentru culturile agricole, fara a verifica pe teren daca parcelele subventionate sunt cultivate. Astfel, s-a ajuns in situatia hilara in care subventia la hectar a fost acordata pentru terenuri cu constructii.Motivatia APIA pentru situatia creata a fost legata de disfunctionalitati in ce priveste softul utilizat. Pentru remedierea acestor probleme de program ni se acordase initial termenul de 9 noiembrie.


Saptamana trecuta, Romania a primit o pasuire de o luna de la Comisia Europeana, pentru a rezolva aceste probleme. La mijlocul lunii decembrie, Executivul european urmeaza sa faca o evaluare pentru a decide daca sanctioneaza tara noastra prin taierea a 100 de milioane de euro din fondurile destinate agriculturii, bani pe care Romania ar trebui sa-si asigure cu forte proprii.


Au fost facute progrese vizibile si tinem legatura, pentru a fi siguri ca sistemul informatic al Agentiei de Plati in Agricultura va fi operational si ca platile directe au o justificare. Romaniei i s-a mai acordat un ragaz de 2-3 saptamani, dupa care o echipa independenta de experti va evalua sistemul, pentru a stabili daca este functional”, a declarat comisarul Boel.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.