Romania: a cheltuit ZERO euro din fondurile UE pentru mediu

Romania: a cheltuit ZERO euro din fondurile UE pentru mediu

0 122

La doi ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a contractat, prin proiecte, 950 de milioane de euro din cele 5,5 miliarde destinate investitiilor de mediu, dar nu a folosit niciun cent.
Perioada depunerii proiectelor pentru contractarea acestor fonduri este 2007-2013, iar termenul-limita pentru implementarea investitiilor este anul 2015.
Autoritatile publice locale, judetene sau nationale nu au depus niciun proiect pentru gestionarea deseurilor, reabilitarea CET-urilor, protectia impotriva inundatiilor si stoparea eroziunii costiere.
Romania are nevoie de investitii de mediu de aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a se conforma standardelor europene pana in 2018, cand expira toate perioadele de tranzitie negociate cu Comisia Europeana.
Un instrument foarte important pentru acoperirea acestui necesar financiar il constituie Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, care prevede o alocare de 5,5 miliarde euro, din care 4,5 miliarde reprezinta fonduri europene, iar restul de 1 miliard constituie cofinantarea nationala obligatorie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.