Romani si expulzarea romilor din Franta

Romani si expulzarea romilor din Franta

0 84

Expulzarea unor cetateni europeni de etnie roma din Franta este apreciata drept condamnabila de 47% dintre respondentii unui sondaj de opinie dat publicitatii vineri de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pe tema perceptiei publice a minoritatii rome, informeaza Agerpres.
Potrivit sondajului, 23% dintre cei intervievati si-au exprimat dezacordul total cu privire la decizia luata de Franta in ceea ce priveste expulzarea romilor.
De asemenea, 69% dintre respondenti au fost de parere ca problema romilor este una europeana, nu doar a tarilor cu minoritari din aceasta etnie iar 62% – ca Romania este o tara mai toleranta fata de romi decat alte state din UE.
De altfel, 54% dintre intervievati si-au exprimat acordul ca sa aiba romi printre colegii de munca si 41% ca sa aiba drept vecin un reprezentant al acestei etnii. Insa 57% nu ar accepta un rom in familia lor, spre deosebire de 16% care ar fi de acord cu acest lucru.
Intrebati ce reactie au sau ce simt atunci cand vad un rom, 36% dintre cei intervievati au raspuns ‘indiferenta’, 18% – ‘teama’, 15% – ‘simpatie’ si 12% – ‘compasiune’.
Parerea generala despre romi a 34% dintre respondenti este proasta iar a 27% – buna. Numai 1% au spus ca au o parere foarte buna.

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 31 august – 1 septembrie pe un esantion de 1.231 indivizi de peste 18 ani, reprezentativ la nivel national si are o eroare maxima tolerata de +_ 2,8%.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.