ROMANI IEFTINI LA EXPORT ! (I)

ROMANI IEFTINI LA EXPORT ! (I)

0 60

D.D.Rujan

In timpul dictaturii, contrar aparentelor, au emigrat destui romani. Era vorba despre asa-zisa emigrare umanitara, apoi emigrarea prin plata “despagubirilor”, dar si, mai putini, cei care “fugeau”, sau cei care, odata ajunsi in Occident, refuzau sa se mai intoarca acasa.
Din pacate pentru starea social-culturala si economica a Romaniei, INAINTE DE 1990 au plecat peste 850.000 de evrei, sasi, svabi, armeni, etc. Dintre acestia, cel putin 50% erau persoane cu studii superioare, buni specialisti in domeniu, in general oameni de buna calitate morala si profesionala, care au insemnat un plus pentru tarile unde au fost adoptati si un mare minus pentru Romania.
Chiar daca acum multi dintre acestia se intorc sa-si revendice averile imobiliare (nu o data prin “bunavointa” intermediarilor!), putini, chiar foarte putini raman in tara unde s-au nascut, sau unde le-au ramas mormintele stramosilor.
AL DOILEA VAL de “export” uman a inceput in primii ani dupa Revolutie. Atunci au parasit tara inca pe-atatia cetateni romani! De data asta majoritatea n-au mai fost germani si evrei ce-si intregeau familiile in Germania, Austria sau Israel, ci chiar romani din tata in fiu, bine pregatiti profesional, dar care au indraznit sa ia viata in piept pe alte meleaguri.
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a oferit largi posibilitati pentru ATRAGEREA MASIVA a fortei de munca si in activitati mai putin specializate. Acest al TREILEA MARE VAL de “emigrare” in cadrul UE a cuprins categorii umane intreprinzatoare, active, in general, “meseriasi” foarte buni, care nu s-au facut de ras in profesie si nici ca oameni!
Din pacate, acum a plecat din tara si multa “pleava” (mai ales tzigani) si o spunem cu reala parere de rau pentru consecintele pe care le-au generat. Daca mai lipsea o maciuca la un car de oale, pentru a fi “stampilati” in Europa ca niste neispraviti, regretabil si reprobabil, tziganii nostri au reusit sa o faca! Probabil ca nu toti, dar este o cruda realitate ca in cele mai frumoase capitale ale Europei, cohorte de milogi, majoritatea tzigani, au umplut strazile de urdoarea cersitului cu mana intinsa agresiv: “Da-mi si mie!…”
Din fericire, acesti neispraviti nu reprezinta nici 5% din cei peste patru milioane de cetateni romani care muncesc cinstit si cu folos in tarile UE pentru un salariu pe ce l-ar putea castiga in Romania abia peste 10-15 ani.
Acesta este si motivul pentru care ROMANII CHIAR SUNT CAUTATI de catre tarile foarte dezvoltate, unde forta de munca este mai necesara ca oricand. Pentru ca Departamentul guvernamental de resort se fereste sau nu stie sa puna la dispozitie date concrete, la intrebarile presei se dau raspunsuri evazive…
O estimare totusi, destul de apropiata, se poate face. Rezulta ca circa 4 MILIOANE DE ROMANI SUNT STABILITI LEGAL IN EUROPA, SUA, CANADA, AUSTRALIA, NOUA ZEELANDA, etc.
In afara Romaniei traiesc insa in jur de zece milioane de romani, incepand cu cei peste 3 milioane de romani, cetateni ai Republicii Moldova, 500.000 de romani in Ucraina, aproape 300.000 in fosta Iugoslavie si Bulgaria, circa 200.000 in Rusia, si alti 100.000 in celelalte tari balcanice etc.
Conform ultimelor calcule, in Europa s-au asezat statornic in diverse perioade si traiesc legal peste 1,5 milioane de fosti cetateni romani, majoritatea in Germania (aproape 600.000 de sasi si svabi, plus 150.000 de azilanti). Desigur, aceste cifre nu cuprind forta de munca socotita sezoniera, care a plecat in ultimii cinci ani, indeosebi in Spania si Italia, intre acestia strecurandu-se “pleava” de cre vorbeam mai inainte, folosita acum politic pentru a putea selecta forta de munca dupa modelul americano-canadian, despre care vom vorbi in alt numar al cotidianului on-line www.infobrasov.net!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.