Roman SA plăteşte ,,în natură” datorii de 17,5 milioane de lei către...

Roman SA plăteşte ,,în natură” datorii de 17,5 milioane de lei către Primărie

0 166

Roman SA avea până la data de 27 noiembrie 2019 o datorie totală la bugetul local în valoare de 17.492.959 de lei deoarece ani de zile nu şi-a achitat obligaţiile către bugetul local al municipiului Braşov.
Pentru a se „stinge creanţele”, administratorul judiciar al fabricii şi reprezentanţii Primăriei Braşov şi ai Consiliului Local au stabilit trecerea unor imobile în proprietatea municipiului Braşov, valoarea totală a acestora fiind de 14.176.609. lei, fără TVA. Astfel, Primăria Braşov îşi va recupera în natură ultimele datorii de la Roman SA sub forma mai multor terenuri şi clădiri cu valori cuprinse între 17.681 lei şi 4.531.260 lei.

Valorea bunurilor nu acoperă datoria
Bunul cel mai valoros care va intra în proprietatea Primăriei este un teren intravilan în suprafaţă de 11.842 mp pe care este vechiul depozit de expediţii, dar şi un punct de transformare, a cărui valoare evaluată este de 4.531.260 lei. Acestuia i se adaugă un imobil şi terenul aferent, în suprafaţă de 8.639 mp, cu o valoare de 3,22 milioane de lei.
Chiar şi aşa uzina a mai rămas cu o datorie de aproximativ trei milioane de lei. Autorităţile locale spun că au avut recent discuţii cu cei ce administrează societatea comercială, aceştia din urm[ promiţînd că vor încerca să plătească în următoarea perioadă şi aceşti bani la bugetul local, ,,astfel încât să se achite 100% din datoria a ceea ce a însemnat cândva Roman SA”.

Roman SA se zbate să supravieţuiască de ani de zile
O şansă ratată pentru Roman SA a fost o licitaţie lansată de Ministerul Apărării Naţionale în anul 2018, ce prevedea achiziţionarea a unui număr mare de platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi, valoarea estimată a contractului fiind de 3.423.620.527 lei.
Conform procedurii, au fost admişi admişi doar producători care asigură componenta offset (în producerea sau asamblarea vehiculelor sunt implicate unităţi din România).
La licitaţie s-a înscris Iveco (care deţine o unitate de reparaţii în localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa) şi Rheinmetall MAN Military Vehicles Gmbh, care a încheiat o colaborare cu Roman Braşov. Câştigător a fost desemnată compania Iveco, însă pierzătorul a contestat procedura, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Amintim că Roman SA este de foarte mulţi ani în pragul falimentului, fabrica de autocamioane nereuşind să se impună nici măcar pe piaţa autohtonă nici pe alte pieţe din păcate beneficiind doar de comenzi anemice şi sporadice. Și când te gândești ca la ROMAN SA (IABv) se fabricau, intr-o vreme și 100 de camioane pe zi!!!
Astfel au mai fost nişte încercări de a vinde vehicule militare pe piaţa, însă comenzile au fost extrem de mici. De asemenea, Roman a încercat să intre şi pe piaţa autobuzelor, însă tot fără succes. Amintim că totuşi Primăria Braşov a cumpărat ani de zile de sute de milioane de euro autobuze secând – hand aduce ciudat prin Belarus. De ce?
I.Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.