Rolul vietii dintr-o intamplare: Actorul de comedie Zelenski este noul Presedinte al...

Rolul vietii dintr-o intamplare: Actorul de comedie Zelenski este noul Presedinte al Ucrainei!!

0 110

Pe scenă, actorul de comedie Volodimir Zelenski,noul Presedinte al Ucrainei se simte ca la el acasă. Are şarm şi ştie să provoace, atrăgând auditoriul.
Principala sa promisiune electorală este un bun program de divertisment. Succesul îi e asigurat, iar promisiunea sa electorală ca şi îndeplinită.
În momentul în care publicul său râde şi-l aclamă, a câştigat deja. Într-un serial TV, Volodimir Zelenski interpretează rolul de preşedinte al Ucrainei. Acum va juca acelaşi rol şi în viaţa reală. Fara nico experientza in…domeniu!

Actorul de comedie l-a înfrânt dureros la urne, în al doiela tur de scrutin, pe deţinătorul funcţiei, Petro Poroşenko.
Acesta n-a avut practic nicio şansă într-o ţară extrem de scindată şi în faţa campaniei foarte… personalizate duse de contracandidatul său, 
Zelenski. Consecvent,.. si prudent,  Zelenski a refuzat o dezbatere publică reală. Viziunile sale politice le-a creionat doar foarte vag. În schimb, pe scenă şi în mediile de socializare, actorul a recurs la toate mijloacele posibile, atacând… fără griji si din răsputeri sistemul.
Victoria sa electorală arată că schimbarea e posibilă, dacă părţi largi ale populaţiei sunt nemulţumite de politica regimului. Cu riscuri,desigur!

Volodimir Zeleski, bucuros de câştigarea elegerilor (picture-alliance/dpa/Stringer)

La capătul celor cinci ani de preşedinţie sub Poroşenko, Ucraina e în continuare una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Investiţiile lipsesc, justiţia nu e independentă, iar corupţia şi nepotismul n-au fost defel combătute.Masini second hand insa,cu duiumul… În ultima vreme, poziţia lui Poroşenko  începuse masiv să se clatine din cauza unor scandaluri de corupţie iscate în jurul său. 
In războiul din estul Ucrainei, o soluţie politică nu se întrezăreşte deocamdată şi la fel de puţin ameliorarea situaţiei umanitare din regiune. Nici referitor la oamenii de pe front şi nici în ceea ce-i priveşte pe prizonierii politici.

În calitatea sa de comandant suprem, Petro Poroşenko a iniţiat, ce-i drept, o serie de reforme în armată, dar, politic, preşedintele a adoptat o poziţie extrem de dură şi naţionalistă, încât n-a mai putut mişca nimic în problema Crimeei şi a regiunii Donbass. 

In zilele acestea am fost in Ucraina. Noul presedinte Zelenski,  n-a ascuns faptul că nu are experienţă politică. Si deja a inceput sa se vada… Cu umorul şi şarmul său , cu videourile nostime de pe Youtube, comediantul nu a reuşit să anunte macar o posibila…rezolvare a stringentelor probleme ale Ucrainei.  Căci noul început se dovedeste extrem de dificil şi riscă să eşueze… 
Până acum, Volodimir Zelenski dispune doar de o echipă relativ mică. În plus, abia după alegerile parlamentare, programate pentru luna octombrie, se va şti cu precizie cine guvernează in Ucraina.
Până atunci se va vedea şi cu care dintre forţele politice ale ţării va coopera noul preşedinte. Unul sau altul din alegătorii săi s-ar putea să fie atunci dezamăgit. 

 Deja se bănuieşte că preşedintele ales ar întreţine relaţii strânse de afaceri şi prietenie cu Igor Kolomoisky, un oligarh controversat, fugit din Ucraina… Rămâne de văzut şi cum fostul întreprinzător Zelenski îşi va continua afacerile în showbusiness şi ca acţionar în diferite trusturi de presă, Ucrainenii aşteaptă încă multe răspunsuri de la viitorul lor preşedinte. Las’ asa! 
Va trebui să spună, în sfârşit, şi mai ales să arate de unde vrea sa inceapa si cum are de gând să amelioreze situaţia din ţară. Şi europenii, plus americanii, germanii si canadienii care au sprijit Ucraina pe calea reformelor…aproximativ democratice, aşteaptă să vadă în ce direcţie se îndreaptă acum ţara…dupa ce au prohibit in scoli si administatie folosirea si studierea… cat de cat, de catre minoritati, a limbilor materne.
Cand la granitza, nu l-au primit in Ucraina – trimis in misiune!- pe politrucul udemuerist Kelemen Hunnor, au inceput sa se trezeasca si maghiarii de la noi (si cei de dincolo de Tisa) ca adevarata democratie in relatiile interetnice nu este nici in Ucraina, nici in Ungaria, ba nici in Catalunya !
Democratie multietnica este, pana la urma, aici in Romania, adevarata patrie pe care o ponegresc pe unde prind ocazia…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.