Roata in flacari la Sinca

Roata in flacari la Sinca

0 118


Sambata, 10 februarie, de la orele 18.00, comuna Sinca Veche din Brasov este in sarbatoare. Locuitorii comunei se vor strange cu mic cu mare in centrul satului pentru a marca un obicei respectat de localnici, „Roata in flacari”. Manifestarea are loc in fiecare an in apropierea „Lasatei Secului” si marcheaza intrarea in post, incheierea perioadei in care se fac casatoriile si venirea primaverii, mai precis o perioada in care pot incepe muncile agricole. De la reluarea obiceiului, in anul 2002, sarbatoarea a devenit si un bun prilej de etalare a costumelor populare pentru toti satenii. „Roata in flacari” este un ceremonial nocturn prin care se „judeca” public toti cei care au incalcat normele obstei, dar mai ales fetele ramase nemaritate si anul acesta. Evenimentul este organizat de autoritatile locale din Sinca Noua si Consiliul Judetean Brasov, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov.?


?


Strigatul peste sat


„Roata in flacari” sau „Strigatul peste sat” este un ceremonial si un drept al cetei de feciori care se desfasoara la Sinca si la Parau odata cu Lasata Secului. La Parau i se mai spune si „Baba Roata”. In satul tradtional erau respectate cu strictete si severitate normele de viata bazate pe cutumele impamantenite, orice incalcare a acestora fiind pedepsite de catre opinia publica. Toti cei care s-au abatut de la normele obstei sunt supusi judecatii publice. In trecut, feciorii satului se adunau pe dealuri si purtau un dialog plin de cuvinte usturatoare la adresa fetelor batrane, feciorilor tomnatici? si a tuturor celor care se abateau de la normele morale.?


?


Reinnoire si purificare


Strigaturile, bine documentate si pline de ironie, erau ascultate de intreaga suflare a satului, mai ales de fetele de maritat. Elementul central al acestui ceremonial nocturn il reprezinta roata in flacari, o roata de car infasurata in paie, careia i se dadea foc si era rostogolita de pe deal. Semnificatia asocierii celor doua elemente, roata si focul, este complexa, ele simbolizand reinnoirea si purificare oamenilor. Astazi, insa, acest obicei si-a pierdut mult din latura ritualica in favoarea celei spectaculare.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.