Roata in flacari la Sinca Noua

Roata in flacari la Sinca Noua

0 76

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu Primaria comunei Sinca Noua, va invita sambata, 1 martie 2008 sa luati parte la obiceiul traditional „Roata in flacari” sau „Strigarea peste sat”.


Roata in flacari este un obicei traditional ce se desfasoara la cumpana dintre iarna si primavara, este cel cu care se incheie “Caslegile” si ?incepe Postul Pastelui. Strigatul peste sat este considerat de catre cercetatori “o instanta judecatoreasca”. La lasarea intunericului, tinerii se aduna pe culmile dealurilor din apropierea satului, se impart in doua grupuri care “striga peste sat”, aducand la cunostinta satenilor numele fetelor care se tin “incoronate” sau facand haz pe seama fetelor ramase nemaritate si pe seama feciorilor tomnatici. Dupa scurtul dialog dintre cele doua grupuri, tinerii aprind paiele cu care au fost invelite rotile si le dau acestora drumul la vale. Acesta reprezinta elementul central al ceremonialului si simbolizeaza reinnoiea si purificarea timpului, dar si curatirea sufletului. Roata, simbol solar, semnifica evolutia ciclica a timpului, iar focul este elementul purificator.


In acest an manifestarea va incepe la ora 17.00 cu alaiul tinerilor imbracati in costume populare care, insotiti de muzica, vor pleca din fata Scolii din Sinca Noua spre gazda unde vor pregati rotile. De la gazda alaiul se va indrepta spre dealurile de la marginea satului unde in jurul orei 18.30 vor da drumul rotilor aprinse.


La ora 19.00 la Caminul Cultural din localitate va avea loc un spectacol de muzica (sustinut de Corul satesc din Sinca) si dansuri traditionale. Seara se va incheia cu un bal.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.