Riscul lipsei de lichiditati o …realitate!

Riscul lipsei de lichiditati o …realitate!

0 239

Firmele romanesti ar trebui sa urmareasca evolutia situatiei globale si sa se pregateasca pentru o perioada in care riscul lipsei de lichiditati ar putea sa creasca, potrivit reprezentantilor companiei KPMG.
“Pana in prezent, economia Romaniei nu a fost foarte grav afectata de criza financiara mondiala. Cu toate acestea, au inceput sa apara dificultati legate de accesul la finantare al companiilor si bancile au devenit mai precaute in acordarea imprumuturilor. In consecinta, firmele romanesti ar trebui sa urmareasca cu atentie evolutia situatiei globale si sa se pregateasca pentru o perioada in care riscul lipsei de lichiditati ar putea sa creasca’, a declarat Senior Partner la KPMG Romania, Serban Toader.
Potrivit unui sondaj realizat de KPMG si condus de publicatia CFO Europe, prin intermediul caruia au fost chestionati directori financiari din 500 de companii din Statele Unite, Marea Britanie si Europa, 92 la suta dintre respondenti au spus ca, in cele mai multe cazuri, clientii incearca sa amane termenele de plata, in timp ce 87 la suta au raspuns ca furnizorii solicita plata anticipata a facturilor.
14 la suta dintre respondenti au spus ca prognoza cash-flow-ului a fost corecta in ultimele 12 luni, in timp ce unul t din cinci au raspuns ca nici macar nu au incercat sa faca o astfel de prognoza.
Studiul a aratat ca mai mult de 40 la suta dintre respondenti au afirmat ca aceasta criza financiara are un efect negativ sau extrem de negativ asupra accesului lor la credite si asupra costului creditului. Cu toate acestea, managementul cash-ului ramane prioritatea majora pentru doar putin sub un sfert dintre respondenti (24 la suta), in timp ce 61 la suta dintre respondenti o descriu ca fiind una dintre primele cinci prioritati ale companiei.
Jumatate dintre cei intervievati au recunoscut ca exista o presiune tot mai mare din partea mediului economic de a imbunatati generarea de lichiditate.
Printre alti factori care afecteaza gestionarea capitalului de lucru a fost mentionat timpul crescut de realizare a comenzilor, ca rezultat al aprovizionarii cu bunuri si servicii de pe piete straine low-cost.
“In tarile care au fost pana acum afectate de criza financiara globala multe companii cauta solutii temporare pentru a obtine lichiditate imediata. Dar, daca toata lumea incearca sa faca la fel, cei ce vor castiga vor fi cei de la varful lantului de aprovizionare. Societatile ar trebui in schimb sa elaboreze o strategie de management al cash-flow-ului pe termen lung, astfel incat sa primeasca informatii exacte si prompte de la clienti si sa transmita o parte din acestea furnizorilor”, a declarat partner in cadrul Departamentului Financial Advisory Services al KPMG, Wilson Balachandra.
Firmele cu cele mai bune performante tind sa fie cele care stabilesc o legatura intre performanta capitalului de lucru si bonusurile acordate managerilor, iar sondajul a aratat ca aproape un sfert dintre respondenti nu au stabilit nicio corelatie intre capitalul de lucru si bonusuri. Companiile care au acordat astfel de bonusuri au avut rezultate mult mai bune in ultimii trei ani si se asteapta sa sufere mai putin in urmatorii trei ani, cu 70 la suta dintre acestea afirmand ca acestea au avut un rol sau au avut un rol major in reusita initiativelor lor, potrivit sursei citate.
“In actualul mediu economic, care este mult mai provocator, multe companii vor fi nevoite sa faca schimbari fundamentale ale strategiilor lor pentru a realiza o dezvoltare durabila. Managementul trezoreriei ar trebui sa faca parte in mod natural din viata zilnica a intregului personal al unei companii”, a adaugat Serban Toader.
KPMG va organiza conferinta “Think restructuring – Win in challenging times!” ce va avea loc in data de 5 decembrie, in Bucuresti, in cadrul careia se vor face prezentari de catre profesionistii KPMG, de catre companiile care au realizat restructurari de succes precum si de catre reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.