Riscul de avalanse din masivul Fagaras a scazut

Riscul de avalanse din masivul Fagaras a scazut

0 211

Salvamontistii au apreciat riscul de avalanse in masivul Fagaras la gradul II, ceea ce inseamna un risc moderat. Este drept insa ca in unele zone sunt create der vantul puternic depozite de zapada, pe acolo riscul de declansare a unor avalanse fiind mai ridicat. Raman inchise traseul principal de coasta si traseele turistice care acced spre creasta.
In schimb, doritorii de de iarna montana pot urca, pe traseele marcate, pana la o altitudine de 1.500 metri. Nu este o limita fixa, dar salvamontistii recomanda oprirea la ivirea primelor dificultati si pericole, acestea aparand, in general, dupa limita superioara a padurii.
Tot ca o recomandare a salvamontistilor – de fapt este o lege nescrisa a muntelui – apare si includerea in grupul care se avanta spre inaltimi a unui bun cunoscator al muntelui si al traseeleo, mai ales acuma, iarna.
In drumetiile prin masivul Fagaras sunt de preferat, la aceasta ora, muchiile sudice secundare, cum ar fi Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si masivul Iezer Papusa.
Ca obligatorie este indicata folosirea echipamentului de iarna, importante fiind sonda de avalansa, dispozitiv radio de cautare in avalansa, coltari, pioleti, corzi de asigurare la traversarea pasajelor expuse.
Asa ca, stimati cititori si amatori de drumetii montane mai dificile, trebuie avuta o mare grija in pregatirea unei asemenea drumetii montane. Muntele, in orice anotimp, este la fel de frumos ca o femeie, dar, cu cat este mai frumos, cu ata poate fi mai capricios. De aceea nu este indicat sa te avanti spre cucerirea acestor obiective in pielea goala, ci bagat la haine potrivite imprejurarilor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.