Risc mare de avalanse in Muntii Fagaras

Risc mare de avalanse in Muntii Fagaras

0 97

Din cauza caderilor masive de zapada din ultimele zile si a vantului care a batut cu peste 100 km/h, salvamontistii avertizeaza asupra riscului de avalanse in Muntii Fagarasi, pericolul fiind estimat la gradul trei de risc.
La Cota 2000, la Balea Lac, stratul de zapada a ajuns sa atinga aproape 150 centimetri, adica aproape cat un stat de om.
Astfel, traseul de creasta precum si drumurile si zonele de acces spre acesta sunt inchise, indiferent de altitudine.
Deschise raman traseele pana la altitudinea de 1.500 metri de pe muchiile secundare sudice, acestea fiind Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuita Ghitu si masivul Iezer Papusa.
Turistii care doresc sa parcurga traseele deschise si in acest anotimp in Muntii Fagaras sunt sfatuiti sa aiba la ei si sa foloseasca echipament de iarna adecvat, care sa cuprinda lopatica, sonda de avalansa, dispozitiv radio de cautare in avalansa, coltari, pioleti, corzi pentru asigurare.
Sunt anuntate in continuare caderi de zapada insemnate cantitativ, astfel incat cei ce isi vor petrece sarbatorile de iarna in munti sunt sfatuiti sa nu se abata de la cele recomandate de salvamontisti.
In context trebuie aratat ca, intr-o mai mica masura, cele aratate mai sus sunt valabile si pentru celelalte masive muntoase din judetul Brasov, printre acestea numarandu-se in special Piatra Craiului, dar si Bucegii, Ciucasul, Piatra Mare – un masiv socotit de multi drept usor accesibil, in realitate nefiind chiar asa – si chiar masivul Postavarul.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.