Ridzi nu are de ce sa rada

Ridzi nu are de ce sa rada

0 151

Se pare ca mustele se aduna din greu la unul din recentele rahaturi guvernamentale, produs de unul dintre ministrii portocalii. Este vorba, de data aceasta, de Monica Iacob-Ridzi, ministresa cu tineretul si sportul dintr-un minister proaspat infiintat – ca, de altfel, si cel cu turismul – taman acum, in perioada de criza adanca (cand oare nu a fost, de fapt, Romania in stare de criza, in ultimii cativa zeci de ani?), numai pentru a multumi vreun sponsor de seama care sa-si plaseze la „loc de cinste” colega de pat si de fatzaieli pseudomondene.
Si, ca orice scroafa suita in copac fara centura de siguranta – in cazul de fata este vorba de materia cenusie lipsa – aerul tare o ameteste si-i da impresia ca se poate atinge de orice fruct al pomului, fara repercursiuni, adica provocare de diaree.
Se spune ca hotul neprins este negustor cinstit, si acest lucru este adevarat. Dar cand crezi, din lipsa de minimum de graunte la mansarda, ca-ti poti permite orice dintr-o asemenea pozitie, este normal ca o dai in bara, chiar daca faci pe nevinovatul.Caci madam Ridzi a bagat mana unde nu trebuie si cum nu trebuie, fara manusi, astfel ca unghiile s-au agatat de panza pungii, sfasiind-o.
Poate ati aflat cate ceva despre matrapazlacurile ministrului Ridzi, dar poate nu cunoasteti amanunte care o dovedesc pe ministresa ageamie rau in afacerea cu Zilele Tineretului, unde scriptele sunt umflate ca o albie de parau dupa o rupere de nori, atat in organizare, cat si in plata unor invitati la sustinerea programelor de divertisment.
Cea mai evidenta discordanta dintre pretul real al unor recitaluri date de trupe romanesti si pretul platit de Monica Iacob-Ridzi apare in cazul recitalurilor de pe 2 mai din Bucuresti, din parcul IOR.
Ziua Tineretului a costat, in total, conform documentelor oficiale furnizate „Gazetei Sporturilor“ de Ministerul Tineretului si Sportului, 1.173.000 lei cu tot cu TVA. Artistii care au cantat in acea seara au fost Holograf, Vita de Vie si Pepe. Daca e sa ne luam dupa documente, ei ar fi fost platiti cu 260.000 de lei, adica circa 60.000 de euro.

„Nu am nici un fel de contract cu Ministerul Tineretului si Sportului“, a declarat Aurel Mitran, impresarul trupei Holograf. Acesta insa a refuzat sa comenteze referitor la suma primita pentru concertul sustinut pe 2 mai, in Capitala. Iar onorariul trupei Holograf este, conform surselor din piata, in jur de 7.000-8.000 de euro.
Pentru concertul de la Costinesti, sub sigla MTV, care a avut loc pe 1 mai, membrii trupei Vita de Vie au avut o intelegere cu firma Standard Vision si au mers sub „pretul corect“, facandu-le organizatorilor o favoare.
Pentru concertul de la Bucuresti, de a doua zi, Vita de Vie nu a primit in niciun caz 20.000 de euro, cat reiese din scripte.
„Suma primita este ultrafractionara. E aberanta“, a declarat Danescu. Pentru concertul din 2 mai, formatia a semnat un contract cu firma Mobil Events. Conform unor surse, Vita de Vie ar fi primit un onorariu de maximum 3.000 de euro.
„Asteptam telefoane si pentru onorariile alea care s-au vehiculat. Venim cu placere“, a continuat Danescu.
Cei de la Sistem au infirmat ca ar fi primit o suma apropiata celei de 10.000 de euro pentru concertul de la Bucuresti, de pe 2 mai.
„Nu-i adevarat. Suma e aberanta“, a declarat Zoli Toth. Onorariul de pe piata al formatiei sale este 5.000 de euro + TVA.
„Cine e Monica Iacob-Ridzi?“, a intrebat retoric Pepe. Artistul nu-si aminteste sa fi cantat in parcul IOR fix pe 2 mai.
„Probabil am cantat, am avut foarte multe cantari in aer liber in perioada asta si nu am agenda la mine“, a comentat el.
Cu siguranta insa nu a primit suma din actele MTS. „20.000 de euro la mine n-au ajuns. Poate i-a dat altcuiva“, a continuat Pepe. Onorariul artistului si al celor zece instrumentisti care il acompaniaza pe scena este de minimum 3.500 de euro.
In alta ordine de idei, inchirierea pentru o zi a unei scene mari pentru artisti romani, cu tot cu lumini si instalatii de sunet, nu depaseste 10-15.000 de euro. Doar in cazul vedetelor straine pretul poate sa creasca, ajungand chiar si la 100 de mii de euro, a declarat un promotor din industria showbizului autohton. Cu toate acestea, Ministerul Tineretului si Sportului a platit pentru inchirierea unei scene in Bucuresti nu mai putin de 50.000 de euro, dupa cum apare in scripte.
O alta necunoscuta in documentele semnate de ministrul Tineretului si firmele organizatoare ale evenimentelor din 2 mai, S C Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark, o constituie sumele de cateva sute de mii de euro alocate unor materiale promotionale nemarcate la PRO TV, Antena 3 si Realitatea TV, fapt care incalca prevederile Legii Audiovizualului.

Mai apare apoi si intrebarea: Dar banii de la Costineºti ce si cum este cu ei?
Caci zece trupe au fost invitate sa cante la Costinesti pe 1 ºi 2 mai. Au fost acolo Simplu, Puya, Vita de Vie, Voltaj, Parazitii, Suie Paparude si altii, mai putin cunoscuti.
Simplu apare cu un onorariu de 40.000 de lei, suma pe care trupa a negat ca ar fi primit-o, conform unei declaraþie data cotidianului Cotidianul.

Pentru ceilalti noua, suma totala alocata ar fi fost de 170.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro. Si aceasta suma pare puþin verosimila, avand in vedere ca Vita de Vie a declarat ca a fost platita pentru acel recital cu putin peste 1.000 de euro.

La toate acestea, Emil Boc baga vechea placa, neascultata de nimeni, sunand ca un banc prost, uzat si lipsit de sare: „Nimeni nu este mai presus de lege“
Premierul a declarat luni ca asteapta finalizarea anchetei cu privire la cheltuirea celor 630.000 de euro din bugetul Ministerului Tineretului si Sportului pentru organizarea Zilei Tineretului si spune ca niciun membru al Guvernului nu este „mai presus de lege“.
„Nu se intampla nimic altceva decat se aplica procedurile legale si fiecare raspunde potrivit acestora. Exista, am inteles, o ancheta in derulare, vom respecta concluziile acesteia si asteptam finalizarea ei“, a declarat Boc, citat de NewsIn.
Premierul a refuzat sa comenteze faptul ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a amanat luni discutarea cererii PNL privind inceperea urmaririi penale in cazul ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi.
„Nu ma intrebati despre ceea ce face Parlamentul. Repet, in privinta membrilor Guvernului nimeni nu este mai presus de lege, legea se aplica pentru fiecare si, din acest punct de vedere, atata timp cat este o ancheta in derulare, nu ma mai pot pronunta“, a spus premierul.
Uite-l pe Boc sa stie sa nu stie cand si cum trebuie, tocmai el, micutul atotstiutor de pe langa marele atotstiutor de la Cotroceni! Iar madama Ridzi a reusit si ea sa mai scoata ceva apa din barca pe punctul de a se scufunda, declarandu-si nevinovatia si intentia de a-i da in judecata pe cei care au aruncat cu noroi proaspat peste noroiul ei mai vechi. S-ar putea insa sa nu mai apuce, daca cercetarile se vor face corect, fara imbranceli dinspre presedintie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.