Rezolutiei PE privind deschiderea pietei muncii in statele UE

Rezolutiei PE privind deschiderea pietei muncii in statele UE

0 127

Printr-o Rezolutiei Parlamentului European, in cadrul sesiunii plenare de marti, a fost doptata cu o larga majoritate deschiderea pietei muncii din statele membre ale UE pentru cetatenii romani si bulgari.
Initiativa Parlamentului European este complementara demersurilor Romaniei si Bulgariei pe langa statele membre si Comisia Europeana pentru ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru lucratorii din cele doua state, evidentiaza comunicatul MAE.
Raportul care a stat la baza rezolutiei, initiat de parlamentarul european Traian Ungureanu (PPE, RO) a beneficiat de sustinerea tuturor grupurilor parlamentare, transmitand un mesaj unitar al Parlamentului cu privire la necesitatea liberalizarii totale a pietei fortei de munca, respectarii drepturilor lucratorilor, dar si a drepturilor membrilor de familie care ii insotesc, precum si a recunoasterii calificarilor profesionale. Documentul face un apel ferm pentru eliminarea restrictiilor pe piata muncii pentru statele membre care inca le mentin.
Rezolutia Parlamentului European reitereaza faptul ca este necesara eliminarea eventualelor bariere directe sau indirecte, in special cele legate de comportamentul discriminatoriu bazat pe cetatenie, refuzul acordarii de drepturi pentru membrii de familie, sistemele de asigurari sociale si alte bariere de natura sa impiedice sau sa descurajeze lucratorii sa circule liber in cautarea unui loc de munca, precizeaza sursa citata.
Ministerul Afacerilor Externe apreciaza principalul mesaj al rezolutiei, in sensul ca libera circulatie a lucratorilor este un drept pe care il au cetatenii europeni si, prin urmare, este necesara implementarea corecta si coerenta a legislatiei UE de catre statele membre. Nu exista o logica socio-economica de a mentine restrictiile de intrare pe pietele fortei de munca din unele state membre, in conditiile in care nu se inregistreaza efecte negative produse de mobilitatea fortei de munca, se apreciaza in comunicatul MAE.
Obiectivul Romaniei este deschiderea pietei muncii pentru cetatenii romani in toate statele UE, astfel incat cetatenii romani sa se bucure de acest drept fundamental cat mai curand posibil. Ministerul Afacerilor Externe mentine un dialog constant cu autoritatile din celelalte state membre UE pentru atingerea acestui obiectiv, mai afirma comunicatul mentionat.

Conform Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, vechile state membre ale Uniunii Europene pot aplica masuri restrictive tranzitorii privind accesul pe piata muncii al cetatenilor noilor state membre, in trei etape temporale, de la data aderarii, pe formula ‘2+3+2’ ani. Aceste restrictii vor expira complet la 1 ianuarie 2014.
In prezent, lucratorii din Romania beneficiaza de acces liber pe pietele muncii din 15 state membre. 11 state membre aplica restrictii totale sau partiale privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele fortei de munca.
Romania a solicitat, alaturi de Bulgaria, Comisiei Europene realizarea unui nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietelor fortei de munca asupra economiilor din statele membre ale UE. Studiul urmeaza a fi publicat de Comisia Europeana in cursul lunii noiembrie 2011.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.