Rezolutie a PE privind persoanele fara adapost

Rezolutie a PE privind persoanele fara adapost

0 54

Lipsa de adapost a celor care traiesc pe strada a fost identificata drept o prioritate in cadrul directiei de „integrare activa” din strategia Uniunii Europene privind protectia si integrarea sociala, subliniaza o declaratie scrisa adoptata joi la Bruxelles de Parlamentul European.
Declaratia – realizata de Mary Lou McDonald(GUE/NGL,IE), Jacek Protasiewicz (PPE-DE,PL), Claude Moraes (PSE, UK), G?rard Onesta (Verts/ALE, FR) si Jean-Marie Beaupuy (ADLE, FR) si semnata de 405 Deputati – cere un angajament la scara Europeana, in vederea solutionarii problemei lipsei de adapost pentru persoanele care traiesc in strada, pana in anul 2015.
In fiecare iarna, in toate tarile Uniunii Europene exista persoane care mor de frig datorita lipsei unor adaposturi de urgenta si a serviciilor de asistenta sociala insarcinate cu satisfacerea necesitatilor persoanelor fara adapost.
Accesul la o locuinta adecvata reprezinta un drept fundamental, iar accesul la un adapost este adesea primul pas catre gasirea unor solutii adecvate si durabile la problema locuintelor pentru persoanele care se confrunta cu saracie extrema si cu excluderea sociala, subliniaza declaratia.
Intrucat persoanele fara adapost care traiesc pe strada reprezinta latura cea mai vizibila a lipsei de adapost, care poate fi abordata in mod eficient doar printr-o strategie mai cuprinzatoare, Parlamentul cere Consiliului ca pana in 2015 sa ia o decizie privind un angajament European de solutionare a problemei persoanelor fara adapost care traiesc pe strada.
Parlamentul solicita Comisiei sa elaboreze o definitie-cadru Europeana a persoanelor fara adapost, sa colecteze date statistice comparabile si veridice si sa furnizeze rapoarte anuale privind masurile luate si progresul inregistrat in Statele Membre ale Uniunii Europene in directia solutionarii problemei persoanelor fara adapost.
In sfarsit, Deputatii cer Statelor Membre sa elaboreze „planuri de urgenta pentru iarna”, in cadrul unei strategii mai cuprinzatoare privind persoanele fara adapost.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.