Rezidentii medicinisti vor la privat sau in strainatate

Rezidentii medicinisti vor la privat sau in strainatate

0 90
Conducerea Colegiului Medicilor semneaza pe banda rulanta certificate de conformitate, care permit medicilor din spitalele de stat sa lucreze si la privat. Tot in clinicile private vor sa ajunga si majoritatea studentilor la medicina. Faptul ca procentul de promovare la Facultatea de Medicina din Brasov este de 92%, nu ajuta cu nimic sistemul de stat. Absolventii care nu decid sa-si continue studiile in strainatate vor sa se angajeze la privat, unde gasesc conditii decente si bani.
Tot mai multi medici rezidenti prefera sa paraseasca sistemul de stat si sa lucreze in clinicile private, unde sunt mai bine platiti. Conducerea Colegiului Medicilor semneaza pe banda rulanta certificate de conformitate, care permit care  permit personalului din spitalele de stat sa lucreze si la privat. Colegiul a primit primele solicitari din 2013 chiar in primele zile din an, spune Gabriel Moraru, presedinte al Colegiului Medicilor Brasov, care se asteapta ca cererile sa fie anul acesta mai mare decat anul trecut.
Trendul de abandon al spitalelor de stat in randul medicilor se regaseste si inatitudinea tinerilor studenti la medicina. Pe langa nobila intentie de a insanatosi populatia, viitorii medici vor un salariu rezonabil. Daca nu se poate in tara, il vor cauta in strainatate.
Profesorii de la Facultatea de Medicina Brasov a Universitatii Transilvania nu pot decat sa fie mandri de studentii institutiei, unde procentul de promoare este de 92%.
Din pacate, rezultatele deosebite pe care le inregistreaza medicinistii brasoveni nu sunt deloc o garantie ca vor ajunge sa opereze in sistemul de stat, unde deficitul de personal calificat a ajuns la un nivel ingrijorator. Reprezentantii Colegiului Medicilor la nivel central au atras recent atentia ca sistemul este amenintat cu colapsul daca va continua sa piarda in acest ritm medici si asistente.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.