Rezervele BNR 27,74 miliarde euro

Rezervele BNR 27,74 miliarde euro

0 182

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii august la nivelul de 27,74 miliarde de euro, cu 417 milioane de euro mai mult decat la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor bancii centrale. Cresterea rezervelor valutare s-a datorat unor intrari de 2,4 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 1,983 miliarde de euro.

Intrarile au reprezentat modificarea structurii rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, cresterea cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST efectuata de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv din emisiunea de obigatiuni pe piata interna), alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale.

In acelasi timp, iesirile au reprezentat modificarea nivelului rezervelor minime in valuta ca urmare a deciziei de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 30% de la 35% incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2009, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,20 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, au ajuns la finele lunii august la 29,95 miliade de euro, fata de 29,54 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie.

Platile scadente in luna septembrie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 100 milioane de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.