Rezerva de aur a României! Ministrul Teodorovici: Parlamentul să facă o...

Rezerva de aur a României!
Ministrul Teodorovici: Parlamentul să facă o comisie specială pentru anchetă!

1 181

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a recomandat, miercuri seara, formarea unei comisii parlamentare pentru a analiza rezerva de aur a României și situația acesteia, scrie Mediafax. „Cel mai bine ar fi ca în Parlamentului României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie de la amândouă – de fapt, Senatul are aceste atribuții – care să spună așa: dom`le, haideți să vedem situația reală, lăsăm că aducem sau nu aurul. Adică în primul rând, contractul în baza căruia aurul României, în anul de grație, s-a dus din România unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru că acel aur, odată dus acolo, să vedem care sunt costurile de chirie și cine dispune de acest aur”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
”Acest aur în baza lui se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. De asta trebuie văzut. Nu cumva aurul nostru de astăzi este pus gaj, să zic, într-o operațiune internațională de către banca respectivă. De fapt, dacă vedem acel contract, vom ști exact”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Pe baza acelui contract, băncii respective i se poate solicita să prezinte dacă are sau nu vreo garanție, a mai spus ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelor

„În momentul acela, România va vedea exact care este situația și oamenii se vor convinge că nu vrea nimeni să fure vreun aur. Vă dați seama ce aberație? Fură un partid politic aurul țării?! Acestea sunt chestiuni…
Cred că se pune foarte mare preț și pe nivelul foarte jos de cultură financiară care astăzi, din păcate, există. Asta s-a făcut, din păcate, după Revoluție. Clasa politică a ținut, mă refer la partea financiară, foarte jos, tocmai pentru ca oamenii a fi manipulați, astfel de declarații să prindă sămânță”, a mai spus Teodorovici.

Proiectul de lege ce devolează din secretele guvernatorului Isărescu
Președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus, miercuri, 27 februarie, un proiect prin care Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale. Mai exact, proiectul de lege depus miercuri vizează modificarea și completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.
În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă nu s-a schimbat decât marginal din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este la Banca Angliei, în custodia BNR.
Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală.
Față de sfârșitul anului 1989, când rezerva era de 66,4 tone, ea a crescut cu 37,3 tone, respectiv mai mult de 50%.

Acțiunile preș. Iohannes păguboase pentru țară!
În plan extern, am prezentat public o strategie de împrumut, pentru că așa este logica fiecărei țări. (…) Nu pot să ies în piețele externe, pentru că nu am buget. Asta înseamnă că aceia care stau în piață și așteaptă ca România să se împrumute, piața astăzi are bani, România are astăzi costuri foarte reduse de împrumut. Undeva, în timpul acestui an, timpul de împrumut se reduce. Se știe cu cât vreau să mă împrumut și clar că ceia care vor oferta, la un moment dat, or să crească prețurile, pentru că nu mai am de unde să mă împrumut, într-un timp foarte scurt, cu sume foarte mari. Aceste lucruri cineva trebuie să și-l asume

Ministrul Finanțelor a mai susținut că, anul trecut, când România a adorit să se împrumute din extern, atunci ieșeau cu declarații cei din Opoziție și președintele Klaus Iohannis, ceea ce în piață „dădea costuri mai mari de împrumut”.
Oficialul de la Finanțe a precizat că mai sunt afectate autoritățile locale, care primesc mai puțini bani, alocațiile pentru copii, care nu mai sunt majorate de la 1 martie, și programele din agricultură finanțate din bani europeni.
„Din momentul în care Curtea motivează decizia, în maxim cinci zile, președintele poate să asigure publicarea în Monitorul Oficial”, a mai spus Teodorovici.

„România pierde prin declarațiile președintelui, dar dumnealui, cred că e abordarea domniei sale, e una dintre armele din pachetul acela meschin cu care crede că va câștiga Președinția. Așa crede dânsul că e o miză electorală, dar repet e o bătaie de joc dar ca și Guvern, ca și țară. Spune ce ai de spus, cum făcea și băsescu și la final de an ne întâlnim să vedem cifrele. Dar nu face uz de acest mod excesiv de a contesta la CCR. 58 de sesizări la CCR. Acesta e rolul tău ca președinte? O țară nu poate funcționa în felul acesta.
Lecția asta de economie să o dea cui vrea, dar deja sare calul și nu cred că își dorește ce înseamnă cu adevărat o replică din partea mea, nu a unui pesedist”,
a afirmat Eugen Teodorovici, miercuri, la Antena 3.

Vlad T.

COMENTARII

  1. Buna ziua: Domnul & Doamna
    Am pus la dispozitie un împrumut de la 1000 la 2000. 000 €
    conditii foarte simplu. De asemenea, face investitii si împrumuturi
    între special de felul.Email: danielagrosu1976@gmail.com ;Whastaspp :+40743964783

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.