Revoluția fiscală a scăzut veniturile a aproape 1,2 milioane de români

Revoluția fiscală a scăzut veniturile a aproape 1,2 milioane de români

0 179

Blocul Național Sindical a analizat veniturile încasate de salariați în primele luni ale acestui an. BNS a constatat că doar aproape jumătate dintre angajatori au operat modificări ale contractelor individuale de muncă pentru a compensa transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

Blocul Național Sindical a analizat veniturile încasate de salariați în primele luni ale acestui an. BNS a constatat că doar aproape jumătate dintre angajatori au operat modificări ale contractelor individuale de muncă pentru a compensa transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Dacă bugetarii nu au avut de suferit direct de pe urma modificării Codului Fiscal, i-a afectat în schimb inflaţia, spun sindicaliştii.
Prin aplicarea ordonanței de urgență 79 din 2017, sindicaliștii Blocului Național Sindical spun că veniturile a aproape 1,2 milioane de români au scăzut după ce au suportat parțial sau total transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Alți 600.000 de angajaţi din multinaționale sau companii mici și mijloci sunt expuși riscului de diminuare a veniturilor, spune Gheorghe Apostu, lider sindical BNS Brașov.

La sfârșitul lunii martie, în România erau înregistrate aproape 2,2 milioane de contracte cu timp complet cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă că aproximativ 42% din salariați primesc lunar salariul minim. Aceștia sunt practic și cei cărora nu le-au scăzut veniturile. Nici bugetarii nu au fost afectați de transferul contribuțiilor însă și pe ei i-a afectat inflația, spun sindicaliștii.

„După analiza noastră, sunt 2 milioane de salariați care, sub o formă sau alta, pierd. Chiar si bugetarii cărora de la 1 ianuarie li s-a mărit cu 25% salariul, după scăderea contribuțiilor şi efectul inflaţiei, sunt în pierdere” spune Gheorghe Apostu.
Ca efect al adoptării OUG 79/2017 prin care sarcina contribuţiilor sociale a trecut de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, România este singurul stat din Uniunea Europeană în care contribuțiile la asigurările sociale pentru sistemul de pensii și cel de asigurări sociale sunt plătite integral de angajaţi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.