Revolta romanilor de peste Prut

Revolta romanilor de peste Prut

0 99

Romanii din Basarabia au luat foc, asta ca urmare a banuielilor, in mare parte justificate, ca alegerile de duminica au fost fraudate de comunisti, si asta avand in vedere ca s-a constatat cum la urne s-ar fi prezentat pana si morti din cimitire, printre alte metode de fraudare. Deasemenea da de gandit procentajul mare obtinut de comunisti la aceste alegeri comparativ cu alegerile locale, la care Opozitia a obtinut un categoric succes, ceea ce pune pe ganduri.
La Chisinau se apreciaza ca 30.000 de persoane s-au strans in centrul Chisinaului, cerand repetarea alegerilor. Sediul Presedintiei a fost incendiat, fortele de ordine folosind tunurile de apa pentrua potoli focul. In acelasi timp demonstrantii au spart geamurile. Rasculatii au patruns si in cladirea Parlamentului, unde au incendiat mobila.
Agentiile de presa internationale anuntat circa 50 de raniti de ambele parti, acestia fiind transportati la spital. Se vorbeste si de doi morti. O masina a pompierilor a fost distrusa si s-au auzit mai multe explozii. Oleg Brega, fratele unuia dintre organizatorii protestului, Ghenadie Brega, a declarat ca unii tineri au aruncat in cladirea presedintiei cu oua, hartie igienica si chiar pietre. De asemenea, Oleg Brega a declarat ca fratele sau a disparut, fiind posibil arestat pentru organizarea protestului. Si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat ca protestele sunt justificate pentru ca oamenii nu ar vota in numar atat de mare cu reprezentantii comunistilor. Primarul a vorbit despre grupuri de provocatori care doresc sa instige la violenta si sa descrediteze protestele, fiind cei care au aruncat cu diverse obiecte in Presedintie.
„Vorbim despre un regim totalitar comunist care isi are radacina in regimul sovietic. Sunt oameni care nu stiu ce înseamnã lege si democratie. Vor incerca sa-i discrediteze pe acesti oameni care protesteaza pasnic”, a declarat Dorin Chirtoaca, care a mai adaugat ca „protestele sunt in crestere si vor dura pana cand dorinta alegatorilor va fi respectata”.
Demonstranþii au strigat sloganuri precum „Jos comunismul”, „Jos falsificarea” si „Libertate”. Mobilizati printr-un mesaj pe internet, tinerii au protestat în fata Presedintiei si au aprins lumanari in fata statuii lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului. France Presse relateaza ca politia a inchis mai multe strazi pentru a impiedica alti oameni sa se alature protestului. Rezultatele provizorii ale alegerilor de duminica, arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova a obþinut circa 50% din voturi. Aceasta ii conferã o majoritate confortabila in Parlament si dreptul de a numi noul sef de stat la Chisinau.
Din surse neautorizate se spune ca ciocnirile intre demonstranti s-au intensificat la unmoment dat, presupunandu-se existenta a catorva morti. Va vom tine la curent cu evenimentele.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.