Revizuirea Constitutiei finalizata!

Revizuirea Constitutiei finalizata!

0 111

Traian Basescu a declarat duminica, la Covasna, ca proiectul de revizuire a Constitutiei a fost finalizat si ca dupa Pasti acesta ar putea fi trimis Parlamentului, exprimandu-si speranta ca odata cu alegerile locale din iunie 2012 va avea loc si referendumul privind aprobarea noii Constitutii, relateaza Mediafax.
„Echipa care a lucrat a facut cativa pasi inainte. Dincolo de a reflecta la rezultatul referendumului, in articole din Constitutie au fost introduse si modificari care vizeaza punerea in aplicare sau clarificarea unor prevederi constitutionale, care au fost deja explicate prin decizii ale Curtii Constitutionale, ca sa nu mai fie ambiguitate la unele dintre articole” a declarat seful statului intr-o conferinta de presa in statiunea Covasna.
„De vineri pana duminica am cautat un loc linistit in care sa pot sa stau sa inteleg foarte bine toate modificarile facute in asa fel incat dupa sarbatori sa putem trimite proiectul de Constitutie in procedura legala catre Parlament, adica un aviz al Consiliului Legislativ, un aviz al Curtii Constitutionale si transmiterea catre Parlament. Plecand de la premiza ca intentia, in cazul in care Parlamentul va fi de acord cu punerea in aplicare a rezultatelor referendumului, si sper aici sa fim cu toti responsabili legat de ce inseamna obligatia de a raspunde unui vot dat de populatie, deci in asa fel incat, odata cu alegerile locale din iunie 2012, sa poata fi facut si referendumul pentru aprobarea noii Constitutii si alegerile legislative sa vizeze intrarea intr-un ciclu electoral asezat pe noua Constitutie”, a afirmat presedintele.

Regiunile prezente in proiectul de modificare a Constitutiei
Asa cum s-a tot discuta in proiectul de modificare a Constitutiei s-a introdus ideea de regiuni, organizare teritorial administrativa utilizata in Romania in timpul regimului comunist. Definitrea noilor structuri se va face printr-o lege pe criterii sociale si economice.
Traian Basescu a tot amanat reorganizarea teritorial administrativa ce trebuia inceputa inca din 2005. „Va pot spune ca in proiectul de modificare a Constitutiei eu introduc ideea de regiuni (…) urmand ca prin lege sa definim aceste regiuni. (…) De ce optez pentru aceasta organizare? Pentru ca, in principiu, cred ca diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie ca e vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importanta. In momentul de fata avem foarte multe consilii judetene, daca punem si sectoarele Bucurestiului, avem o birocratie extrem de ridicata, care ar putea fi simplificata, eventual, prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar, repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care sa tina cont de echilibrele sociale si economice” declara Basescu. Acest aa mentionat ca opteaza pentru aceasta reorganizare administrativ-teritoriala din considerente de eficienta si pragmatism.
Traian Basescu a tot amanat reorganizarea teritorial administrativa a tarii care trebuia inceputa inca din anul 2005.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.