Reuniunea de la Paris

Reuniunea de la Paris

0 56

Ieri a luat fiinta, la Paris, o “Uniune Mediteraniana”, ca o revigorare si dezvoltare a Tratatului de la Barcelona din 1999.
In acest sens presedintele Frantei si promotorul acestei reuniuni, Sarkozy, a declarat aceasta uniune mediteraneana ca fiind insasi pacea, la fel pronuntandu-se si seful Israelului, Ehud Olmert.
La reuniune au luat parte reprezentanti la varf din 43 de tari din zona mediterana, atat din Europa, cat si din Africa si Orientul Apropiat, dar si din cadrul UE, la insistentele cancelarului german, Angela Merkel, cu toate ca initiatorul Sarkozy nu prevazuse decat prezenta riveranilor.
Lucrarile s-au desfasurat in incinta Grand Palais si au parafat nasterea si botezul proiectului Uniunii.
Proiectul prevede, printre altele, sanarea Marii Mediterane si implementarea in zona a exploatarii energiei eoliene.
Se prevede o apropiere politica si econoimica intre tari, cum ar fi cea dintre Siria si Liban, care, pentru prima data in istoria lor, au stabilit relatii diplomatice pe baza de egalitate.
Deasemenea Sarkozy intentioneaza, prin politica “mainilor intinse”, o apropiere intre tarile arabe si Israel.
Singurul sef de stat din zona care a refuzat sa participe la reuniune este Muammar el Gaddafi, seful Libiei, care se teme ca prin acest proiect se va ajunge la sciziune intre lumea araba si cea nord-africana.
In ce priveste baza financiara a noii uniuni, ministrul de externe al Frantei, Bernard Kouchner, a aratat ca la dispozitia acesteia stau doar 16 miliarde euro, dar suma va creste gratie unor investitori privati, cum este socotit interesul unor intreprinzatori germani legat de construirea unor centrale solare in sudul Marii Mediterane.
Se mai poate aminti, in subsol, prezenta la lucrari a lui Traian Basescu, un fel de sef de stat al Romaniei, neprea bagat in seama pe acolo decat de chelnerii si cameristele de la hotel, care sunt oameni civilizati pe oricine ar fi pusi sa serveasca.
In schimb sa vedeti, la intoarcere, intoxicare prin mass-media !

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.