Reuniune olimpica la Sirnea, judetul Brasov, pe 23 iunie 2009

Reuniune olimpica la Sirnea, judetul Brasov, pe 23 iunie 2009

0 164

Localitatea Sirnea din judetul Brasov va fi, saptamana viitoare, punctul de atractie a tuturor sportivilor si nu numai, prin evenimentul pe care il gazduieste: „Ziua Olimpica”.
Aceasta reuniune se afla deja la cea de-a XXVII-a editie si va avea loc in data de 23 iunie 2009, data la care se sarbatoreste in toata lumea sportivii olimpici.
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Academia Olimpica Romana,filiala Brasov, Directia judeteana de Sport Brasov si Directia de Sport si Tineret a municipiului Brasov impreuna cu partenerii Prinaria Fundata, Scoala Generala Sirnea, Asociatia „Pro Sirnea” si Centrul Cultural „Reduta” sunt institutiile care si-au dat concursul ca acest eveniment sa aiba loc.

PROGRAM:
Ora 6.30 – Velomaraton Brasov – Sirnea
Ora 9.30 – Vernisajul expozitiei „J.O. in imaginatia copiilor”
Ora 9.15 – TE DEUM
Ora 10.00 – Cross-ul „Ziua Olimpica”
Ora 10.40 – Ceremonial Olimpic
Ora 11.00 – Pentatlon Olimpic Scolar pentru mileniul trei
Ora 11.30 – Stafeta Culorilor Olimpice
Ora 12.00 – Program artistic sustinut de LAURENTIU CAZAN, Ansamblul „AMADEUS”
Participa campionii olimpici romani de mare clasa: ELISABETA LIPA , MARICICA PUICA, VIORICA SUSANU, MIHAI COVALIU.
“Ziua Internatinala Olimpica” a luat fiinta odata cu formarea Comitetului International Olimpic in 1894.
Jocurile olimpice se desfasurau la fiecare patru ani, vara, in zilele sarbatorilor lui Zeus, in nord-vestul Peloponesului, in campia Olimpia. Participau doar barbatii de origine greceasca, in timp ce femeilor nu le era permisa prezenta nici ca spectatoare. De asemenea, doar cetatenii liberi erau admisi, sclavii fiind exclusi.
Jocurile durau cinci zile si incepeau cu o procesiune solemna si cu jertfe, cu defilarea concurentilor si juramantul olimpic.
Jocurile Olimpice au fost cele mai vechi dintre cele patru evenimente atletice nationale care faceau parte din jocurile periodos, sau de “circuit”. Celelalte trei au fost: Jocurile Pytice din Delphi, Jocurile Istmice din Corint si Jocurile din Nemeea.
O deosebire importanta dintre Jocurile grecesti si cele moderne este ca toate evenimentele atletice indiferent de gradul de importanta erau organizate sub patronajul unei divinitati. In timpul jocurilor olimpice incetau orice conflicte politice si militare dintre cetatile grecesti, instituindu-se asa-zisa „pace olimpica”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.