Retea mondiala pentru prevenirea Apocalipsei din spatiu

Retea mondiala pentru prevenirea Apocalipsei din spatiu

0 95

O serie de astronomi si astrofizicieni au solicitat marti crearea sub egida ONU a unei retele globale de informatii si securitate pentru prevenirea eventualei coliziuni a Pamantului cu un asteroid de dimensiuni mari, coliziune ce ar putea avea consecinte apocaliptice, transmite AFP.
Pana in prezent au fost detectate in jurul aproximativ 6.000 de obiecte cosmice care pot intersecta orbita terestra, conform unei conferinte de presa sustinuta de Asociatia Exploratorilor Spatiului (AES) care a prezentat la sediul ONU din Viena un raport denumit “Amenintarea asteroizilor: apel la un raspuns global”.
Dintre aceste 6.000 de obiecte cosmice care pot intersecta orbita Pamantului, aproape 1.000 au un diametru de peste 150 de kilometri, iar o eventuala coliziune cu un astfel de asteroid ar avea consecinte catastrofale, provocand incendii care pot acoperi continente intregi si valuri tsunami uriase, conform organizatiei AES care numara 320 de membri din 34 de tari.
Cu ajutorul mijloacelor de care dispune stiinta in prezent, o eventuala coliziune ar putea fi prevazuta cu 15 ani inainte de producerea ei, insa tehnologia necesara pentru schimbarea traiectoriei unui asteroid trebuie inca sa fie pusa la punct, iar pentru aceasta este nevoie de o cooperare internationala sustinuta.
Din acest motiv, AES sustine necesitatea infiintarii sub patronatul ONU a unei retele internationale de cercetare si aparare care sa poata face fata unei eventuale amenintari venite din spatiul extraterestru.
“Tehnologia si stiinta ne ofera mai multe posibilitati de a neutraliza o eventuala amenintare venita din spatiu”. Mai este nevoie doar de testarea si de alegerea celei mai bune metode pentru a inlatura o astfel de amenintare, insa, “pentru a putea actiona eficient, este necesar sa adoptam un program care sa permita luarea rapida a deciziilor in acest sens la nivel global”, se mai precizeaza in raportul prezentat de AES.
Inca o dovada ca lucruri sunt luate in serios. O comisie ONU va examina acest raport intre 3 si 12 iunie 2009, la Viena.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.