Rețea de crimă organizată, Braşov şi Dortmund, destructurată de DIICOT în Germania

Rețea de crimă organizată, Braşov şi Dortmund, destructurată de DIICOT în Germania

0 206

Procurori braşoveni şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov împreună cu colegi din Germania au făcut 27 de percheziții în Brașov și alte trei județe din România dar și în Germania

Descinderi româno-germane la Braşov şi Dortmund pentru destructurarea unei reţele de crimă organizată. Procurori braşoveni şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov împreună cu colegi din Germania au făcut 27 de percheziții în Brașov și alte trei județe din România dar și în Germania.
Membrii reţelei, dintre care 4 persoane au fost arestate, au încasat 600.000 de euro din ajutoare sociale pe spatele unor familii de români, pe care le ademeneau cu un trai mai bun în Germania.
În România, ancheta a început la sfârșitul anului 2016 și a vizat un grup de crimă organizată care se ocupa cu recrutarea unor familii de români de condiție socială modestă și cu cât mai mulți copii.
Sub promisiunea unor locuri de muncă, acestea erau transportate în Germania în zona Dortmund unde erau puse să semneze mai multe documente în limba german. Acestea arătau că erau angajați la firme germene care de fapt aparțineau unor apropiați membrilor grupării.
„În baza acestor documente, familiile puteau solicita de la statul german ajutor social, alocații pentru copii la locuințele respective ce aparțineau membrilor grupului fie români fie cetățeni germani. Se deschideau și conturi bancare pentru asistență socială dar toate cardurile bancare erau în posesia membrilor grupului”, spune Cătălin Borcoman, procuror șef DIICOT Brașov.
În cazul în care familiile nemulțumite erau nevoite fie să meargă la cerșit fie la colectarea gunoaielor erau amenințate cu moartea sau trimise acasă. În acest caz a fost încheiat un acord de echipă comună sub coordonarea Eurojust și s-a acționat prin audierile acestor persoane fie în Germania fie în România.
16 percheziții au fost efectuate în Germania și 11 în România, majoritatea în județeul Brașov.
În urma perchezițiilor din ambele țări, au fost conduse la audieri 18 persoane, urmând ca față de 16 dintre acestea să fie propusă instituirea unor măsuri cu caracter preventiv și 4 români au fost arestați. Prejudiciul produs statului german este de aproximativ 600.000 euro, dar procurorul Cătălin Borcoman crede că este posibil ca suma să depășească chiar și un milion de euro.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul structurilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Covasna, Ialomița și Buzău și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.