Restaurarea şarpantei Bisericii Negre va dura până în 2025

Restaurarea şarpantei Bisericii Negre va dura până în 2025

0 256

La fiecare grindă se lucrează manual iar pentru țiglă meșterii folosesc aceleași tehnici ca acum jumătate de mileniu

Meșterii special pregătiți pentru a executa o astfel de intervenţie trebuie să schimbe învelitoarea, să înlocuiască elementele deterioarate din lemn, piatră, metal și cărămidă și vor restaura statuile de pe fațadele bisericii. Acestea sunt replici făcute în urmă cu 80 de ani ale statuilor originale, aflate acum în interiorul bisericii.
Costurile lucrărilor executate anul trecut au fost de aproximativ 800 de mii de lei.

Încă șapte ani le va lua meşterilor şi restauratorilor ca să repare acoperişul şi podul Bisericii Negre din Braşov. La fiecare grindă se lucrează manual iar pentru țiglă meșterii folosesc aceleași tehnici ca acum jumătate de mileniu. Restauratorii încearcă să repună în valoare tehnica din perioada în care a fost construit edificiul.
Pentru că sunt ample și foarte costisitoare, lucrările se execută etapizat. Intervențiile au caracter de salvare și protecție dar și de repunere în valoare.

Până acum banii au venit din fonduri proprii și dintr-un mic sprijin de la autoritățile județene, însă Christian Plajer, prim-preot al Bisericii Neagre, speră să obţină şi fonduri europene.
Biserica Neagră este cea mai mare construcție sacrală din România, cea mai mare biserică-hală la răsărit de Viena şi unul dintre cele mai mari lăcaşe de cult medievale de la domul Sf. Ştefan din Viena până la Hagia Sophia din Constantinopol.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.