Republica Moldova inchide granita sa spre vest

Republica Moldova inchide granita sa spre vest

0 94

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca autoritatile de la Chisinau nu explica oficial, in niciun fel, situatia creata la granita Romaniei cu Republica Moldova, prin refuzul partii moldovene de a permite accesul dincolo de Prut a peste 250 de ramani.
Refuzurile s-au bazat, in cele mai multe cazuri, pe motive puerile, ba ca nu au aia, ba ca nu au ailalta, ba chiar si fara a da vreo explicatie. Adica tot felul de noduri rusesti in papura moldoveneasca.
Dupa cum se stie si dupa cum este oficial, singurul act de care romanii au nevoie pentru a intra in Republica Moldova este pasaportul, dar vamesii moldoveni le-au cerut romanilor ori invitatii autentificate la notar, ori asigurari medicale, sau chiar teste HIV. S-a mai invocat faptul ca unele documente ar fi fost deteriorate, iar unii nu au avut cum dovedi ca au cu ce sa se intretina pe timpulk sederii in Republica Moldova
Toate acestea au fost vehement condamnate de partea romana si calificate drept inadmisibile de catre Ministerul de Externe roman.
In plus, trei cetateni romani au fost retinuti, amendati si apoi expulzati pe motiv de huliganism, cu toate ca nu facusera nimic. Ei vor da in judecata, la Curtea Internationala pentru Drepturile Omului, Republica Moldova.

„Sunt dezamagit de autoritatile de la Chisinau, actiunile lor denota lipsa unei reale angajari in parcursul european. Uniunea Europeana a subliniat ca ritmul si calitatea reformelor din Moldova vor influenta relatiile cu institutiile de la Bruxelles”, a precizat Cristian Diaconescu, adaugand ca, totusi, „tara noastra sustine incheierea unui regim fara vize pentru cetatenii din Republica Moldova”.

Nu este frumos ce au facut moldovenii de dincolo de Prut si protestul MAE roman este justificat.
Insa trebuie sa avem in vedere ce le putem oferi noi si ce le ofera imperiul rus, si nu stiu daca guvernantii Romaniei n-ar trebui sa roseasca de rusine si sa cada, macar putintel, pe ganduri.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.