Republica Moldova cu doua zile inainte de Paste

Republica Moldova cu doua zile inainte de Paste

0 133

Republica Moldova cu doua zile inainte de Paste

Nimic nou dupa renumararea voturilor?
Renumararea voturilor la scrutinul legislativ din Republica Moldova confirma rezultatele initiale, care anuntau Partidul Comunistilor drept castigator al scrutinului. Anuntul a fost facut, joi, de secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care sustine ca nu au fost descoperite fraude in favoarea niciunuia dintre candidati, potrivit Mediafax, care citeaza Itar-Tass.
„In urma renumararii voturilor nu au fost identificate fraude in favoarea vreunuia dintre candidati. In anumite zone, precum am mentionat de pe teren, au fost gasite greseli minore in cateva voturi. Concluziile finale vor fi facute publice dupa ce Comisia va primi toate informatiile de la birourile de vot”, a precizat Iurie Ciocan.
Reamintim rezultatele scrutinului de la Chisinau, date publicitatii saptamana trecuta, indicau drept castigator detasat Partidul Comunist, cu 49,48% din voturi. Alte trei partide au intrat in Parlament: Partidul Liberal, cu 13,14% din voturi, Partidul Liberal Democrat cu 12,43% din voturi si Alianta Moldova Noastra, cu 9,77% din voturi.

Presa moldoveana: Al treilea tanar mort
Joi, presa moldoveana scrie despre un al treilea deces al unui tanar care a luat parte la protestele din strada de la Chisinau de saptamana trecuta. Ziarul de Garda scrie ca parintii lui Eugen Tapu, un tanar de 26 de ani, au fost chemati la Chisinau dupa ce au fost informati ca fiul lor a murit, fara a li se spune, insa, nimic despre cauza decesului. Tanarul ar fi decedat in urma cu 9 zile, iar tatal lui Eugen spune ca fiul sau este aproape imposibil de recunoscut.
„E tragedie foarte mare, prea mare”, a declarat, pentru Ziarul de Garda, tatal lui Eugen Tapu, adaugand ca nimeni nu i-a spus ce s-a intamplat cu fiul sau.
Sora lui Eugen Tapu spune ca fratele sau ar fi murit in urma cu 9 zile, trupul neinsufletit fiind pus intr-un sicriu ermetizat.
Membrii familiei Tapu spun ca nu au un avocat, dar reclama faptul ca nu li s-a explicat nimic in legatura cu decesul tanarului.

Culmea comunismului de tip Voronin
Parintii tinerilor retinuti in timpul protestelor de la Chisinau din 7 aprilie vor trebui sa achite o taxa de 5,9 lei moldovenesti pe zi pentru „intretinere” in comisariatele si sectoarele de politie, scrie publicatia moldoveana Jurnal de Chisinau, in editia electronica.
Mama unui tanar arestat de politie a platit 81 de lei moldovenesti, fiul ei fiind arestat pentru 15 zile la Comisariatul general de politie. „L-am cautat pe fiul meu cinci zile. M-au mintit ca e la Comisariatul de politie din Taraclia. Acolo nu l-am gasit. Azi, m-am intors la Chisinau si am aflat ca e aici, la Comisariatul general. E acuzat pentru instigarea maselor. Inca nu l-am vazut. Mi-au cerut sa platesc 81 de lei, pentru ca, mi-a zis unul din politisti, il hranesc de trei ori in zi”, a spus mama tanarului, citata de cotidianul moldovean.
Catalinei Molodoi, specialist principal la Directia Relatii cu Publicul din cadrul primariei capitalei, prezenta in momentul cand politia a informat parintii despre noua taxa, a explicat ca dupa ce acestia achita suma ceruta, li se ofera un talon, iar politia duce evidenta intr-un registru.
Parintii au fost informati ca pot sa achite pe parcurs „intretinerea”, ori in ziua cand detinutul este eliberat. Intrebat de unul din parintii tinerilor arestati, ce se intampla in cazul in care baiatul a fost retinut pe nedrept, politistul a raspuns ca „intretinerea” va trebui oricum achitata.

Ambasadorul Moldovei la Bucuresti rechemat
Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, va fi rechemata la Chisinau, urmand sa fie mutata la ambasada din Bulgaria informeaza Ziarul de Garda.
In cadrul sedintei de joi a Guvernului, ministrul de Externe, Andrei Stratan, va raporta despre rechemarea din functii a 6 ambasadori ai R. Moldova, precizeaza publicatia moldoveana. Lidia Gutu, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al R. Moldova in Romania, este rechemata din functie, fiind abilitata sa preia misiunea diplomatica a R. Moldova din Bulgaria.
Lidia Gutu a fost numita in functia de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Romania in martie 2006 si, din iunie 2007, prin cumul, si ca Ambasador al Moldovei in Serbia. Ea a fost chemata pe 7 aprilie la Chisinau pentru consultari, in legatura cu evenimentele care se petrec in capitala moldoveana.
Ceilalti diplomati rechemati din functii sunt:
– Natalia Gherman, fiica primului presedinte a R. Moldova, Mircea Snegur, care a detinut postul de ambasador in Suedia, Finlanda si Norvegia;
– Valeriu Bobutac este rechemat din functia de ambasador in Ungaria, Bosnia si Hertegovina, Slovenia, Croatia, precum si pe linga Sfintul Scaun si la Comisia Dunareana.
– Veaceslav Madan este retras din functia de ambasador in Bulgaria, Albania si Macedoina.
– Ivan Filimon revine din functia de ambasador in Belarus si din functiile detinute prin cumul de reprezentant permanent pe langa organele statutare si alte organe ale CSI.
– Igor Corman este rechemat din functia de ambasador in Germania si Danemarca.
– Iulian Grigorita este rechemat din Germania, unde detinea functia de Consul General al R. Moldova, cu resedinta in orasul Frankfurt pe Main.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.