Republic Moldova: Guvernul gata de start

Republic Moldova: Guvernul gata de start

0 170

Parlamentul Republicii Moldova urmeaza sa investeasca vineri noul guvern, in frunte cu premierul desemnat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat.
Daca va primi votul de incredere al parlamentului, noul guvern va fi compus din reprezentantii a patru partide politice, membre ale coalitiei majoritare Alianta pentru Integrare Europeana, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal (PL) si Alianta Moldova Noastra (AMN) din legislativul moldovean.
Filat nu a anuntat inca componenta guvernului, dar potrivit informatiilor oferite de reprezentanti ai Aliantei, guvernul va avea patru vicepremieri, cate unul de la fiecare partid, iar cele 16 ministere au fost impartite dupa formula 5/4/4/3 (in ordinea de mai sus a partidelor). Cea mai importanta modificare a structurii guvernului, fata de cea actuala, care a fost efectuata saptamana trecuta de parlament a fost lichidarea Ministerului reintegrarii, care se ocupa de reglementarea conflictului transnistrean si transferarea acestor activitati in subordinea unui vicepremier, care va fi Victor Osipov, din partea AMN.

Potrivit unor surse, programul de guvernare pe care il va propune Filat este intitulat “Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”. Acesta va avea cinci prioritati de baza, printre care integrarea europeana; reintregirea tarii; depasirea crizei economice.
Sedinta parlamentului va incepe la ora 10.00. Pentru a fi investit, guvernul Filat are nevoie de 52 de voturi, in timp ce AIE detine 53 de mandate. Comunistii nu au anuntat deocamdata cum vor vota, mentionand ca inca nu cunosc cine vor fi ministrii si care este programul de guvernare, dar dupa toate probabilitatile nu vor sustine noul guvern.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.