Renunțarea la Edenul Senatorial pentru Iohannis, semnul lașității prezidențiale

Renunțarea la Edenul Senatorial pentru Iohannis, semnul lașității prezidențiale

0 38

Dacă mai era cazul să demonstrăm că președintele Iohannis este o persoană de o lașitate dezgustătoare, tocmai ne-a dat dovada supremă. A renunțat la un drept electoral îndoielnic din perspectiva Constituției, dar care putea fi transformat în lege valabilă pentru toți președinții României cărora le expiră mandatul, acela de a face parte cel puțin pentru un mandat ulterior în Senat.
În fond, pe lângă privilegiile ulterioare președinției unui om politic mandatul de senator onorific al României putea să-i întregească cariera politică indiferent dacă a fost un președinte de țară bun sau rău. Altminteri, și vila de protocol a statului, și pensia specială, și garda de sepepiști, toate fiind drepturi ale președintelui la sfârșitul mandatului, sunt la fel de neconstituționale precum un eventual mandat în Senat la sfârșitul respectivului mandat prezidențial.
Numai că, propunerea celor doi abili și școliți specialiști în drept parlamentar, deputatul Gabriel Andronache și senatorul Daniel Fenechiu, a eșuat în desuetudine datorită lașității lui Iohannis, care n-a îndrăznit să-și susțină public poziția de subiect de lege electorală cu dedicație pentru președintele statului, deși i-a ordonat în primăvară lui Ciucă introducerea amendamentului cu pricina.
Pur și simplu i-a fost frică de repulsia și de respingerea populară, sentimente ale românilor de care ar fi trebuit să-i fie teamă încă de la jurământul de președinte al primului mandat. Iohannis, astfel, i-a lăsat cu izmenele în vine pe liberali, pe Ciucă și pe cei doi inițiatori ai amendamentului care au trebuit să-și retragă propunerea legislativă, ca un general laș care-și abandonează trupele. Nepăsându-i de cât de soarta sa și de imaginea sa, și așa făcută ferfeniță de întreaga opinie publică românească, mediatică sau nu. Iată de ce liberalilor le-ar fi mai bine ca Iohannis să dispară urgent din sfera politică a electoratului liberal înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, dacă se poate cât mai departe.

BEC-ul politizat a dat vedictul după ce s-a speriat de tăvălugul de presă  
„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, se precizează în hotărârea BEC. Solicitarea a venit după ce parlamentarii PNL, Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache, au depus, săptămâna trecută, la Parlament, propunerea legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu va candida la alegerile din decembrie pentru viitorul Legislativ, iar liberalii au anunţat retragerea proiectului din Parlament, conform Cotidianul.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.