Renunta brasovenii la CET?

Renunta brasovenii la CET?

0 61

Se pare ca brasovenii renunta, incet dar sigur, la sistemul centralizat de incalzire, avand in vedere ca acesta functioneaza dupa interese primariale si mai mult asteapta sa rugineasca in inactivitate decat sa-si faca treaba.

Ca o pilda a nemerniciei primariale poate fi data situatia intreruperii furnizarii apei calde pe toata vara si nerespectarea legii care prevede clar ca, daca temperatura este sub 10 grade trei nopti la rand, prin calorifere trebuie sa treaca agent termic. A fost cazul acuma, in octombrie, dar legea, sub diferite motive de povestit gastelor cand le duci la pascut, nu s-a respectat, multi locatari depinzand inca de CET imbolnavindu-se.

Astfel, frigul, dar si saracia, ii obliga pe romani sa caute alternative mai ieftine si mai sigure de incalzire.
In Brasov, aproape doua mii de oameni s-au debransat in aceasta vara care a trecut de la sistemul centralizat de incalzire, chit ca taxele pretinse au fost mari. Si aceasta din cauza facturilor uriase din iarna trecuta.
Asa ca multi dintre brasoveni au gasit modalitati chiar si de patru ori mai ieftine de incalzire.

Iarna trecuta, brasovenii au platit pana si 1.200 de lei pe luna pentru un apartament cu trei camere racordat la sistemul centralizat de termoficare. Incalzirea aceluiasi spatiu cu o centrala pe lemne costa in schimb doar in jur de 300 de lei pe luna sau 400, in cazul sobelor pe gaz metan.

Incalzirea unui apartament cu trei camere poate costa chiar si mai putin: 150 de lei pe luna, pentru cine monteaza panouri radiante cu infrarosu. E drept, investitia initiala costa 7.000 de lei.

Din pacate, mii si mii de brasoveni, mai ales someri si din cei de prin cartierele sarace, nu-si pot permite investitiile necesare obtinerii unui confort termic normal pe timp de iarna, stand astfel in frig si la cheremul unei Primarii bantuite de interese politice si de castiguri de gasca, in rest totul rezumandu-se la lucrari care sa-ti ia ochii, fara gandire in perspectiva.

Sunt curios daca si dupa iarna aceasta – cei care vor supravietui – se vor mai lasa chiar in ultimul hal prostiti de un papagal fara alte merite decat ca are pene portocalii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.