Renault somat sa utilizeze creditul BEI doar la Titu

Renault somat sa utilizeze creditul BEI doar la Titu

0 114

Statul roman va cere companiei Renault ca imprumutul contractat de la BEI cu garantii guvernamentale sa fie utilizat doar pentru centrul tehnic din Titu si sa achite o prima de risc anuala de 0,55% din suma garantiei, de 66,6 milioane euro, au declarat agentiei MEDIAFAX surse apropiate negocierilor.
Garantia va fi acordata dupa ce autoritatile vor evalua capacitatea constructorului auto de a rambursa imprumutul din surse proprii, pentru a limita riscurile de executare a garantiei suverane.
„Din analiza costurilor estimate aferente finantarii BEI, care indica o maturitate a imprumutului de 7 ani, cu rambursare semestriala si o dobanda de 6% pe an, rezulta ca Renault va avea capacitatea sa ramburseze creditul garantat de stat”, au aratat sursele citate.
Pentru centrul tehnic de testari din Titu, Guvernul a acceptat deja, potrivit surselor, sa acorde o subventie de 28,1 milioane euro pentru intervalul 2008-2010, sa extinda DN7 la patru benzi cu legatura la A1, sa acorde stimulente fiscale pentru activitatea de cercetare-dezvoltare prin deductibilitatea unor cheltuieli eligibile la calculul profitului impozabil, sa ramburseze cheltuieli de 0,6 milioane euro pentru depoluarea amplasamentului si sa initieze un proiect de lege care sa reglementeze inventiile de serviciu ale salariatilor.
Lucrarile de constructie la centrul tehnic de la Titu (judetul Dambovita) necesita fonduri totale estimate la 450 milioane euro, din care 166 milioane euro intr-o prima faza. Pentru realizarea primei etape a investitiei, Renault a initiat discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru acordarea unui imprumut de 83 milioane euro, solicitand garantia statului pentru 80% din imprumut.
Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, mandatul de negociere al Ministerului Finantelor pentru emiterea garantiei.
Lucrarile la centrul din Titu au inceput in septembrie 2008 si ar urma sa fie incheiate pana la sfarsitul anului viitor, primele teste de motoare putand fi efectuate incepand cu luna martie 2010.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.