Rememorarea procesului Ceausescu

Rememorarea procesului Ceausescu

0 61

Recent, procesul cuplului Ceauºescu a fost rememorat de procurorul Dan Voinea pentru publicatia franceza Le Monde, intr-un interviu soliciat de aceasta.
La 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 misterele comunismului romanesc fascineaza inca presa internationala. Executia cuplului Ceausescu, retransmisa de televiziunile din lumea intreaga, trezeste si acum interesul.
Dan Voinea, procurorul care a instrumentat procesul sotilor Ceausescu din decembrie 1989, a declarat, intr-un interviu pentru Le Monde, ca a crezut ca va fi vorba despre un „proces adevarat”.
Voinea si-a amintit si in ce stare de spirit erau Elena si Nicolae Ceausescu in timpul procesului si in momentul anunþarii sentintei:
„El era resemnat, dar sotia lui era foarte agitata. Nu accepta ideea ca va muri”.
„Am plecat la Targoviste crezand ca o sa fie vorba despre un proces adevarat. Am cerut pedeapsa cu moartea, asa cum prevedea Codul Penal militar. Procesul ar fi trebuit sa continue. Am inteles ca ceva nu era in regula cand mi-am dat seama ca Ministerul Apararii hotarase executia in orele urmatoare”, a marturisit procurorul, la 20 de ani de la evenimente.
Cu timpul, comenteaza publicatia franceza, zonele de umbra s-au multiplicat. Statisticile consemneaza 400 de morti inaintea executiei lui Ceausescu si 800 in zilele care au urmat.
„Ion Iliescu si cei care au preluat controlul tarii au creat o isterie atat de mare, incat oamenii se omorau intre ei”.
Pana la pensionare, in 2008, Dan Voinea a condus o ancheta oficiala pentru a afla adevarul despre aceste crime, dar rezultatele nu au venit nici dupa 20 de ani. De la pensionare, procurorul lucreaza ca voluntar la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, condus de Marius Oprea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.