Remember 15 noiembrie 1987

Remember 15 noiembrie 1987

0 102


Pe langa certurile din plen provocate de apropierea alegerilor si referendumului, Consiliul Judetean a gazduit si un eveniment menit sa ne determine sa privim putin in urma si sa strangem randurile pentru un viitor mai bun: omagierea celor care, in noiembrie `87, au avut curajul sa infrunte sistemul si sa iasa in strada cerand libertate si un trai decent.


N-avem dreptul sa uitam foamea, frigul, izolarea tarii si sacrificiul celor care au avut curajul sa se opuna cand mai toti am tacut. Revolutionarii din 87, cei care dupa un schimb de noapte in conditii mizere urmau sa plece acasa fara bani de paine pentru ca li se taiase din salariu, s-au indreptat spre cladirea “Partidului” („judeteana ?pcr”) si au protestat, fiind mai apoi batuti, inchisi, persecutati.


Acum, la 20 de ani de la momentul revoltei, primii revolutionari din Brasov au fost primiti in sala unde, odinioara, au fost anchetati si batuti (actuala sala de sedinte a Consiliului Judetean), de data aceasta pentru a fi omagiati si premiati.


Fotoliile consilierilor au fost ocupate, pentru cateva minute, de brasovenii care au deschis drumul spre libertate spre democratia pe care …inca o mai asteptam. Gestul este, dincolo de firescul unui moment omagial, plin de semnificatii: fara “stegari” si fara concetatenii lor de la evenimentele din ,89 acele fotolii nu ar fi fost ocupate de consilierii alesi in mod democratic. ?


Revolutionarii au primit din partea Consiliului Judetean diplome de onoare si premii in valoare totala de 224 de mii de lei.


Asociatia 15 noiembrie a primit de la Presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu (puse la dispozitie de Mariana Tiharau, ?din arhiva ce zace la subsolul cladirii),? documente de arhiva, care atesta procesele petrecute in urma cu 20 de ani. Pe document apar nume care au infierat acesti oamnei , nume inca cu functii publice, dupa cum afirma Cancescu.


Pe holul institutiei a fost amplasat un semn al recunostintei fata de participantii la revolta din `87. O placa memorativa si atat.


Evenimentul a fost marcat de prezenta fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.


Si fostul Rege, Mihai I, fusese invitat, dar acesta nu a fost prezent la ceremonie.


Dupa plecarea „stegarilor”, atatia cati au mai ramas dintre ei, sala a ramas goala de oameni, locul lor fiin luat de …”circ”.


?


Bianca S.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.