Reluarea creditarii – o problema de incredere?

Reluarea creditarii – o problema de incredere?

0 258

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca la ora actuala nu exista capitalul necesar de incredere in societatea romaneasca pentru reluarea creditarii. „Banii de la FMI nu i-am luat pentru piata creditarii din Romania. Aceasta dispune de bani suficienti pentru reluarea creditarii. Bancile ar putea si maine sa inceapa creditarea, daca ar exista insa capitalul necesar de incredere in societatea romaneasca”, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, la un post privat de televiziune.

Acesta a explicat ca bancile privesc cu suspiciune un salariat al unei companii de stat in momentul in care solicita un credit pentru ca nu au siguranta ca aceasta companie va mai exista si ulterior.
„Daca se duce un salariat al unei companii de stat sa ia un credit, banca il priveste cu suspiciune, deoarece nu stie daca va mai exista si maine compania. Din cauza acestor necunoscute planeaza neincrederea. Bancile inca stau in sala de asteptare”, a mentionat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, 2011 va fi anul in care va incepe batalia pentru reluarea creditarii.
„2011 va fi anul in care incepe batalia pentru reluarea creditarii, dar sa nu isi inchipuie cineva ca va mai fi ca in perioada 2003- 2008, asa ceva in viitorul previzibil nu va mai fi in Romania si poate nicaieri in lume. Foarte multi oameni au foarte putine sanse sa obtina credite, din cauza aceasta nu putem vorbi de o normalizare a anului 2011 a pietei creditelor”, a adaugat reprezentantul BNR.

In ceea ce priveste dobanzile la depozite, Vasilescu a explicat ca peste tot in lume acestea sunt foarte mici, doar in Romania sunt peste inflatie.
„Daca ne uitam peste tot in lumea larga, dobanzile la depozite sunt foarte mici, de 1-2%, in unele tari s-au dus la aproape de 0%, numai la noi sunt inca mari pentru ca si inflatia este inca mare. Dar dobanzile la depozite nu se pot duce prea mult peste inflatie, iar Banca Nationala face presiuni, doar morale asupra bancilor, pentru ca nu are alte prerogative. Pe de o parte sa micsoreze dobanda la depozite pentru ca si inflatia se duce in jos, iar pe de alta parte sa mai stranga din dobanzile la credite si din comisioane astfel incat sa existe o marja onorabila intre dobanda pasiva, respectiv cea la depozite si dobanda activa, adica cea la credite”, a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Desi dobanzile la creditele de nevoi personale in lei sunt in prezent de 22%, Vasilescu a precizat ca aceasta este piata, „bancile sunt circumspecte, iar unde cererea de credite exista, dobanda se poate duce in sus”.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.