Regulile de circulatie sunt facute pentru a fi incalcate?

Regulile de circulatie sunt facute pentru a fi incalcate?

0 58

Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii arata intr-un studiu ca 96,3% dintre conducatorii auto considera ca au un comportament preventiv la volan, insa marea lor majoritate au recunoscut ca incalca frecvent regulile de circulatie si ca au condus masina dupa ce au baut.
Potrivit studiului, marea majoritate a respondentilor aprecieaza ca principalele probleme cu care se confrunta in trafic sunt drumurile proaste (87,8%), respectarea regulilor de circulatie (80,2%) si aglomeratia (78,8%). In schimb, desi se declara constienti de riscurile pe care le impun aceste probleme, cei mai multi dintre conducatorii auto au declarat ca incalca des regulile de circulatie.
O cincime dintre respondenti afirma ca depasesc frecvent cu 10-20 de km/h limita legala de viteza pe autostrazi sau pe drumurile nationale si aproximativ o treime dintre ei conduc peste limita admisa atat in localitati, cat si in afara acestora. Motivele invocate de soferii care apasa prea tare pedala de acceleratie sunt conditiile de trafic care permit acest lucru, faptul ca se grabesc sau doar pentru ca si ceilalti conducatori auto o fac.
In acelasi timp, unii dintre conducatorii auto au sustinut ca pot consuma anumite cantitati de alcool fara ca aceasta sa le afecteze performanta la volan sau ca au condus sub influenta alcoolului in situatii considerate de risc minim.
Potrivit studiului, tinerii sub 25 de ani sunt cei mai imprudenti la volan, aproximativ 40% dintre ei considerand ca traficul aglomerat necesita efectuarea unor manevre riscante, iar mai mult de un sfert dintre ei sunt de acord ca pentru a ajunge la timp se pot incalca unele reguli de circulatie.
Studiul privind atitudinile in trafic ale conducatorilor auto a fost realizat in perioada 1-15 februarie 2008, pe un esantion reprezentativ de 1.207 de soferi activi, cu varste de pana in 70 de ani.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.