Regionalizarea – nu pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare!!

Regionalizarea – nu pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare!!

0 110
Regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizării administrative, respectiv a înfiinţării regiunilor administrative fiind micÅŸorarea decalajelor de dezvoltare, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării.
"Nu se desfiinÅ£ează judeÅ£ele, nu se măreÅŸte numărul de personal, nu se măresc cheltuielile publice", a precizat Dragnea la Antena 3. El a anunÅ£at că va avea discuÅ£ii cu toate partidele politice pe această temă, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanÅ£i ai societăţii civile ÅŸi cu specialiÅŸti, pentru că acest proiect, care are ca termen sfârÅŸitul anului 2013, este poate cel mai important proiect pentru România de la RevoluÅ£ia din decembrie 1989.
"Vor fi discuÅ£ii foarte largi. IntenÅ£ionez să-mi creez la nivelul ministerului un fel de consiliu consultativ. Poate că este cel mai important proiect după RevoluÅ£ie. Vor fi discuÅ£ii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civilă, cu oameni care au expertiză în domeniu ÅŸi vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune", a spus Dragnea.
 
Vicepremierul a arătat că odată cu alegerile locale viitoare va fi stabilită modalitatea în care va fi ales preÅŸedintele regiunii – direct, indirect. În opinia acestuia, regionalizarea este necesară în primul rând pentru că Å£ara noastră poate pierde foarte mulÅ£i bani, dar ÅŸi modelul de dezvoltare strategică care se întâmpla în majoritatea ţărilor dezvoltate.
Liviu Dragnea a precizat că de la guvernul central se va lua pachetul de competenÅ£e ÅŸi atribuÅ£ii care urmează să fie definite în perioada următoare. "Se vor lua aceste competenÅ£ei ÅŸi vor fi transferate la regiuni. De asemenea, drumurile naÅ£ionale, cu excepÅ£ia traseelor europene, vor fi transformate în drumuri regionale ÅŸi administrate de regiuni prin atribuirea competenÅ£elor la nivel regional", a spus Dragnea, menÅ£ionând că în viitor regiunea va putea fi un partener al Comisiei Europene.
"Decizia noastră are în vedere finalul acestui an", a adăugat Dragnea.
 
Ministrul Dezvoltării a subliniat că regionalizarea nu va creşte numărul de funcţionari din administraţie.
"Să nu credeÅ£i că, dacă acestor funcÅ£ionari le vin atribuÅ£ii în plus, cad în genunchi", a spus el dând drept exemplu trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale care nu a mărit numărul de funcÅ£ionari, dimpotrivă.
De altfel, Liviu Dragnea consideră că ceea ce se întâmplă în sistemul public nu este în regulă, anunÅ£ând în context că premierul s-a decis să facă o analiză serioasă. El a adăugat că la nivelul ministerului pe care îl conduce vor dispărea 50 de posturi, iar din 12 direcÅ£ii generale au rămas ÅŸase. "Åži nu cred că ministerul funcÅ£ionează mai prost", a adăugat Dragnea.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.