Refuz de hrana la Codlea

Refuz de hrana la Codlea

0 66

Ieri dimineata, secretara (nu va scandalizati, nu a mea ci a postului tv) mi-a facut legatura cu o voce precipitata de barbat. In receptor, omul, care se dadea drept fratele unui puscarias, se plangea de tratamentul nutritiv la care sunt supusi detinutii de la Penitenciarul Codlea, privati de dreptul de a mai primi mancare de-acasa si siliti sa inghita meniul de la cantina puscariei. Sau sa-si cumpere de-ale gurii de la un chiosc prost aprovizionat din incinta stabilimentului, unde se gasesc, zic detinutii, doar produse demne de statisticile Oficiului pentru Protectia Consumatorului.


Conversatia s-a legat si, din vorba in vorba, necunoscutul mi-a marturisit ca vorbeste dintr-o celula, ca este unul dintre detinutii de la Codlea si ca aspectele pe care le semnalase legate de mancarea execrabila erau cat se poate de reale. Chiar faptul ca vorbea la un celular, obiect interzis detinutilor in penitenciare, avea directa legatura cu o practica frecventa in spatiile de recluziune, in care cei de-afara incearca – si reusesc – sa le strecoare telefoane mobile si alte obiecte prohibite celor dinauntru. Invelite in foile de varza ale sarmalelor sau varate in salamuri sau tocanite gatite-n casa, celularele ajungeau cu usurinta in camerele detinutilor, sfidand orice regulamente interioare.


Dintr-un calcul stupid, purtatorul de cuvant al Penitenciarului s-a fofilat toata dimineata, refuzand sa raspunda la telefon si inchipuindu-si in mod infantil ca tacerea sa stinge astfel protestul detinutilor. La fata locului, lucrurile aratau destul de rau: 3 celule refuzasera hrana de dimineata, pentru ca ceva mai tarziu 147 de detinuti sa boicoteze pranzul.


Cu chiu cu vai, dupa acceptul directorului Penitenciarului, reporterii au putut filma in bucataria inchisorii. Aici au descoperit ca hrana este pregatita conforma sfaturilor unui specialist nutritionist, care stabileste meniul in functie de mai multi parametri, printre care conditiile climatice si necesitatile biologice ale celor inchisi.


Prezenta jurnalistilor a fost insa benefica la Codlea; directiunea a gasit astfel ocazia de a le prelucra detinutilor noile reglementari privind regimul pachetelor in Penitenciar. Promisiunile ca chioscul din unitate se extinde si va vinde o gama variata de produse au stins cu totul protestul prin refuz de hrana al puscariasilor de la Codlea.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.