Reforma in Justitie cu pasi marunti

Reforma in Justitie cu pasi marunti

0 209


Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a facut declaratii publice referitoare la efectele reformei in Justitie si a precizat ca acestea nu vor aparea peste noapte. Daca Macovei a recunoscut ca reforma se face cu pasi marunti, comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, surprinde Romania deoarece a sustinut ca are mare incredere in ministrul roman. Venim cu aceste precizari, pentru ca numaratoarea inversa a inceput si au ramas doar cateva saptamani pana la 1 ianuarie 2007.


?


Efecte simple si efecte complicate


Monica Macovei a sustinut ca reforma in Justitie are efecte care nu sunt percepute la nivelul cetateanului de rand, dar acestea vor aparea in timp si in plan material, mult asteptat de romani. Macovei sustine ca reforma va fi vizibila dupa ce imprumutul acordat de Banca Mondiala pentru finantarea proiectului de reforma a Justitiei va fi concretizat in demararea unor lucrari si reparatii capitale la sedii de instante.


Efectele complicate apar tocmai in domeniul legislativ, deoarece Consiliul Superior al Magistraturii asteapta inca sa fie promulgate noile coduri, respectiv penal, de procedura penala, in care vor fi prevazute mai putine cai de atac si cu termene scurte. Nu numai Consiliul Superior al Magistraturii asteapta noile modificari legislative, ci si cetatenii Romaniei, care fac poteca pe la usile avocatilor ani la rand, unii dintre ei nemaireusind sa obtina o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila pana mai sunt in viata.


?


Brasovenii acuza Justitia


Nicolae Mailat, de 58 de ani, este din localitatea Fantana, comuna Hoghiz, judetul Brasov si sustine ca are un proces pe rol de mai bine de sapte ani, din cauza revendicarii unui teren. Pentru ca in Romania nu a reusit sa isi gaseasca dreptatea, barbatul sustine ca a ajuns pana la Curtea Europeana de Justitie. Intrebandu-l ce parere are despre reforma din Justitia romaneasca, Nicolae Mailat ne-a declarat: „Nu cred in aceasta reforma si cred ca legea nu se aplica. Poate ca odata cu intrarea in Uniunea Europeana lucrurile sa se puna pe roate. Pestele de la cap se impute si spun asta pentru ca am vazut zilele acestea scandalurile dintre partidele politice si lipsa de responsabilitate a parlamentarilor care s-au gasit sa se certe si sa plece din sala Parlamentului tocmai cand trebuia sa voteze aceste legi”.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.