Reforma in Educatie

Reforma in Educatie

0 242

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Federatiei „Alma Mater” si Federatiei Educatiei Nationale au cazut de acord asupra modificarii structurii invatamantului preuniversitar. Potrivit ministrului Adomnitei, in urma modificarii structurii invatamantului preuniversitar, durata liceului va fi de trei ani – clasele a X-a, a XI-a si a XII-a.


Educatia obligatorie va incepe la 3 ani in gradinite si va tine pana la varsta de 6 ani. De la 6 ani, timp de un an, copilul va urma o clasa pregatitoare, iar apoi pana la 16 ani va invata in gimnaziu. “Prin noua structura, elevul la 16 ani va putea sa aleaga intre liceu sau piata muncii. Aceasta noua formula va face ca, pana in 2010, 85% dintre tineri sa fie absolventi ai invatamantului liceal”, care va fi „generalizat”, a precizat ministrul Educatiei.


Cristian Adomnitei a spus ca admiterea la liceu se va face pe baza tezelor cu subiect unic din clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a. El a explicat ca intrarea la liceu se va face in doua trepte. In aceasta situatie, vor exista si licee unde se va sustine examen de admitere, din cauza solicitarilor. Aceste licee vor trebui sa anunte conditiile de examinare cu un an inainte.


„Am schimbat structura invatamantului preuniversitar pentru a face cat mai atractiv studiul la liceu”, a afirmat Cristian Adomnitei, care a tinut sa sublinieze ca elevii care vor intra in prezent in clasa a VIII-a nu vor sustine teze unice, urmand ca in luna august MECT sa anunte solutia pentru anul viitor.


Ministrul Educatiei a spus ca pachetul de legi ar fi valabil pentru prima generatie care intra in clasa a VII-a din anul 2008. Cristian Adomnitei a precizat ca sistemul actual de bacalaureat va fi pastrat cel putin inca un an.


?


MECT pregateste schimbari si in invatamantul superior


In aceasta saptamana reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si membrii Consiliului National al Rectorilor dezbat proiectul de lege al invatamantului superior In urma discutiilor, cele doua parti trebuie sa cada de acord asupra unor schimbari in invatamantul superior.


Proiectul legii invatamantului superior propune eliminarea posturilor de lector si preparator universitar, functiile didactice din institutiile de invatamant superior fiind acelea de asistent universitar, conferentiar universitar si profesor universitar. O alta schimbare se refera la aparitia Consiliului Director, ca organism de conducere cu sapte membri, pe langa Senatul Universitar, consiliu care poate demite rectorul. Potrivit proiectului de lege, la fiecare trei ani, ministrul Educatiei va prezenta Parlamentului un raport despre starea nationala a sistemului de invatamant superior, iar rectorul trebuie sa prezinte in fiecare an Consiliului Director un raport de performanta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.