Referendum sau PRESIUNE!

Referendum sau PRESIUNE!

0 105

Demararea asa zisului referendum (in Covasna, Harghita si Mures intre?10-18 februarie a.c.)?prin care se incearca fundamentarea unor actiuni revendicativ-secesioniste a fost strict monitorizata de organizatori (?). S?-au facut pregatiri minutioase sub atenta supraveghere a unor „specialisti”, liste cu adrese, agenti, urne, buletine de vot, stampile,? multe afise si observatori din …Ungaria!. Trebuie sa remarcam presiunea la care sunt supusi cetatenii de etnie maghiara, care sunt obligati sa participe la acest simulacru. Aveam de-a face cu o presiune care ne aduce aminte de teroarea din perioada anilor “50 cand securitatea folosea aceleasi metode de intimidare a cetatenilor.


Va imaginati ca va fi vreun cetatean capabil sa spuna NU?


Este imposibil ca vreun participant, om normal de altfel, care agresat de catre cei care ii intra cu forta in casa, sub presiunea anatemei unei politici revansarde, a unui eventual oprobiu in biserica (ambele biserici traditionale maghiare sustin si sunt implicate in organizarea asa zisului referedum)?si in comunitatea restransa locala, sa voteze altfel decat o cer acesti liderii maghiari anacronici, verosi si plini de o ura inexplicabila. Fara discutie o astfel de actiune este cu atat mai condamnabila cu cat se realizeaza cu o sfidare constienta a propriilor conationali, obligati sa minta si sa-si ascunda adevaratele sentimentele.


Pentru a da o nota de normalitate, (stradanie demna de o cauza mai buna), la aceasta actiune sunt “invitati” si parlamentari!


Evident nu de la Bucuresti, ci de la Budapesta! Din informatiile pe care le avem, cei doi invitati, sunt doi parlamentari ai partidului de opozitie FIDESZ, din Ungaria, ?kes J?zsef si Gruber Attila, care au anuntat ca vor participa la asa zisul referendum.


Cu tot “efortul” organizatorilor, indivizi total inafara spritului ce anima o Europa intrata intr-o era noua, referendumul nu are nici o valoare juridica. Atata timp cat vointa cetateanului este fortata prin aducerea urnei acasa si nu se lasa liberul arbitru, conform caruia fiecare vine doar daca vrea sa-si exprime vointa intr-o cabina de vot, nu putem vorbi nici de respectarea dreptului omului si nici de respectarea democratiei.


Un asemenea referendum sau sondaj se face insa cu un scop bine definit. Cand si cine si mai ales cum se va folosi de rezultatele lui dinainte cunoscute, e usor de presupus. De de undeva trebuie sa inceapa.


La fel a fost sau este cu Insula Serpilor. Uite ca acum constatam, cu stupoare, ca s-a ajuns sa se dezbata nu legalitatea teritoriului ci legalitatea de a disloca o populatie (aparuta peste noapte, desigur!) de pe propriul teritoriu!.


Reprezentantii Ligii Pro Europa au declarat ca referendumul intern pentru autonomia Tinutului Secuiesc, nu are nici o valoare juridica. „E o forma de consultare, o forma mixta intre referendum si chestionarea populatiei printr-un sondaj de opinie”, a spus Haller, adaugand ca nu se poate vorbi de vreo valoare juridica a rezultatelor obtinute, pentru ca alegerile presupun „urne fixe si cetateni prezenti la vot in masura in care doresc” sa o faca.


Se va?uita greu acest 10 februarie 2007, data care va fi folosita, in timp, ca referinta si pretext pentru actiunile iredentiste viitoare.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.