Reducerea capitalului propriu a dus la creştere extrem de rapidă a îndatorării...

Reducerea capitalului propriu a dus la creştere extrem de rapidă a îndatorării companiilor !!

0 112

Nu doar Guvernul Cîțu se indatorază
România înregistrează o creştere extrem de rapidă a îndatorării companiilor ceea ce înseamnă că s-a diminuat capitalul propriu al acestora şi au crescut extrem de rapid datoriile pe termen scurt, a afirmat joi Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.
„Este cea mai puternică deteriorare a bilanţului România SRL de la un an la altul. În trecut, noi ne uitam pe o perioadă mai lungă de timp. Între 2019 şi 2020 deja modificările de structură bilanţieră a mediului de business din România sunt evidente.
Practic a crescut extrem de rapid îndatorarea, ceea ce înseamnă că s-a diminuat capitalul propriu al companiilor din România şi au crescut extrem de rapid datoriile pe termen scurt, acel raport creanţe vs datorii bancare (…). Pe termen lung, ar trebuie să vedem o normalizare pentru că, altfel, se va eroda şi mai mult bilanţul companiilor din România şi este posibil ca la un moment dat să avem un decont extrem de mare”, a precizat Eugen Anicescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Dincolo de toate discuţiile este clar că va trebui să se producă o normalizare a mediului de afaceri. Nu se va putea merge la nesfârşit pe stimulente, pe steroizi, să tot stimulăm companiile, deja se distorsionează în mod semnificativ mediul concurenţial şi o să ajungem să sufere cei competitivi în faţa celor neviabili”, a adăugat Eugen Anicescu.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor putea apare multe oportunităţ care vor ajuta ca normalizarea mediului de business să fie făcută cu posibilităţi de creştere, de inovare, însă riscurile de solvabilitate ale companiilor sunt într-o creştere evidentă.

Statistic peste 3.000 de proceduri noi de insolvenţă s-au deschis în primele şase luni, cu 23% mai multe faţă de nivelul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut, potrivit celui mai recent studiu Coface România.

Vald T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.