Recomandări legate de comportamentul la întâlnirea cu animalele sălbatice, pe munte

Recomandări legate de comportamentul la întâlnirea cu animalele sălbatice, pe munte

0 31

Evenimentul tragic, în care o adolescentă a fost omorâtă de urs în zona Jepii Mici, din Bucegi, impune o anumită strategie de urmat, pentru ca turiștii sau localnicii să nu mai treacă prin asfel de situații. În zona Jepii Mici, salvamontiștii din Bușteni au intervenit prompt la locul tragediei, însă, așa după cum se știe, a fost necesară împușcarea animalului, pentru a ajunge la victimă, care, din păcate, nu a mai putut să fie salvată. De aceea, am apelat la sfaturile persoanelor abilitate, pentru ca astfel de tragedii să nu se repete. Iată câteva sfaturi :

Printre cele mai importante sfaturi se numără acela de a nu merge niciodată singur pe munte, de a apela la calm în situația în care e zărit un urs sau de a evita ca turiștii să se apropie de animale și de a le oferi de mâncare.

Informaţi-vă despre fauna locală şi animalele de zonă

Înainte de a porni într-o excursie montană, este crucial să vă informați despre speciile de animale sălbatice din zona pe care urmează să o explorați.

ceste cunoștințe vă pot ajuta să vă pregătiți și să vă echipați în mod adecvat, permițându-vă să reacționați corect atunci când vă aflați în prezența lor.

Nu mergeţi niciodată singuri pe munte

O altă recomandare este să mergeți în grupuri, indiferent de dificultatea traseului montan, deoarece animalele sălbatice sunt mai puțin susceptibile să se apropie de grupuri mari de oameni.

Faceți zgomot

Conform recomandărilor salvamontiştilor din Braşov, producerea de zgomot poate ajuta la evitarea surprinderii animalelor.

Aceștia îi sfătuiesc pe turiști să vorbească într-o voce ridicată, să cânte sau să creeze alte zgomote care să le anunțe prezența.

„Dacă observaţi un animal sălbatic, menţineţi distanţa de siguranţă şi nu încercaţi să vă apropiaţi pentru a face fotografii sau din curiozitate”, transmite Salvamont

Evitaţi hrănirea animalelor

În plus, turiștii care urcă pe munte sunt avertizați să nu hrănească animalele sălbatice, deoarece acest lucru poate atrage animalele mai aproape de ei.

Folosirea spray-ului anti-urs

„Dacă vă aflaţi într-o zonă cu prezenţă frecventă a urşilor, este recomandat să aveţi la voi spray anti-urs şi să ştiţi cum să-l utilizaţi corect”, mai subliniază salvamontiştii.

Învăţaţi comportamentul animalelor

Salvamont Brașov subliniază importanța înțelegerii semnalelor de avertizare și a comportamentului agresiv venit de la animale sălbatice pentru a vă putea retrage în siguranță.

În unele comunități animale, contactul vizual direct poate fi perceput ca o provocare sau o amenințare. Este recomandat să observați animalul din colțul ochiului, fără a-l privi direct.

Întotdeauna este mai bine să vă îndepărtați încet, fără a-i întoarce spatele, iar mișcările bruște sau fuga pot declanșa instinctul de prădător al animalului.

Păstraţi-vă calmul

O altă recomandare importantă este să mențineți calmul în eventualitatea unei întâlniri cu un animal sălbatic, evitând mișcările bruște și fuga, deoarece acestea pot declanșa instinctul de vânător al animalului.

Panica poate intensifica situația, generând reacții imprevizibile atât din partea dumneavoastră, cât și din partea animalului.

Fii pregătit pentru o situaţie de urgenţă

„Aveţi la voi un fluier, o trusă medicală şi un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteţi alerta rapid autorităţile prin SNUAU 112.

Totodată ştiind cum să acordaţi primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferenţa în aşteptarea ajutorului specializat”, mai explică salvamontiştii.

Măsuri complete și imediate

Pe de altă parte, este necesar ca autoritățile competente să întomească un plan de acțiune, în care să fie serios și imediat luate în calcul :

=relocarea animalelor, după necesități;

=recoltarea unor animale, ținându-se cont de înmulțirea necontrolată a populației de urs brun.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.