Recomandare de week-end: Ozunca Bai

Recomandare de week-end: Ozunca Bai

0 440

Nestiuta de multi, o mica bijuterie se ascunde pe drumul dintre Baraolt si Sfantu Gheorghe: Ozunca Bai. Este (mai binezis a fost) o ministatiune, apartinand de Comuna Batanii Mari din judetul Covasna. Trecand prin comuna, vezi la un moment dat un indicator ce te indruma spre Ozunca Bai. Daca dai frau liber curiozitatii, te feliciti. E un satuc de basm, cu niste casute frumoase, cu gradini aranjate, cu mici cabane si case de vacanta. Chiar la intrare este o tabara, intr-o stare destul de buna, care, din cate am inteles, pe timp de vara sau de sarbatori ar fi deschisa. Pana in 1989 in statiune se faceau tratamente pentru afectiuni cardiace, ginecologice, gastrice, anemii. Chiar gasesti baza de tratament, asa cum a fost lasata la un moment dat cand a fost parasita. Bazinul exterior cu apa termala este plin cu apa, care izvoraste chiar de sub el. Este si o scara de lemn care permite coborarea in bazin. In jurul acestuia sunt intacte platformele din lemn, bancutele pe care probabil se asezau cei veniti la tratament sau doar pentru recreere. Alaturi este cladirea in care se faceau procedurile, se vad cazile, cuptorul cu lemne care incalzea apa. Totul pare amutit. I
n imediata apropiere este un izvor cu apa minerala (in zona sunt multe) usor carbogazoasa, cu un gust deosebit, din care se distinge fierul, buna si rece.
Baza de tratament nu mai functioneaza si nu stiu daca in strand se balaceste cineva pe timp de vara. Din cate am inteles de la un satean, imediat dupa revolutie cineva a concesionat baza de trataemnt, dar a reusit sa faca din ea un fel de bordel, cu fetite vesele si chefuri care scoteau localnicii din minti. Ulterior, un olandez a vrut sa ia baza, dar Primaria nu a fost de acord sa i-o dea. Poate experienta anterioara a ingrozit autoritatile. Partea proasta e ca, desi sunt alocate sume mari din fondurile structurale pentru statiuni balneoclimaterice, Primariile le pot accesa cu cofintatari destul de mari intrucat bazele de tratatemnt sunt considerate generatoare de venit. O astfel de solutie este totusi de luat in calcul, este pacat! Nu trebuie ca statiunea sa se extinda, e minunata asa micuta si ascunsa, dar ar fi extraordinar sa fie pusa in valoare: strandul, o mica baza de tratament, un minispa, padurea, izvoarele si pasarile care asigura fundalul sonor ar fi destul!
Chiar daca baza nu e functionala, zona este ideala pentru plimbari, mers cu bicicleta, picnic, deci aveti ce face in week-end.
Si pentru ca ispita sa fie mai mare, va mai spun ca exact in zona unde este drumul spre fosta baza de tratament este Hanul Hatod, o constructie cocheta, cu pronuntata aer traditional, cu o ambianta extraordinara, cu o gradina exterioara deosebita. Interiorul este inca in renovare, dar urmeaza ca hanul sa se deschida prin iunie. Merita sa fie vazut si ca sursa de inspiratie.
Daca va hotarati sa dati o fuga la Ozunca, nu regretati, am ajuns acolo din intamplare si incursiunea in zona a fost o placere. E ca o rupere de spatiu si timp, nu mai stii unde si cand esti.
Pont: pe traseu, mai ales intre Baraolt si Batanii Mari, acolo unde sunt padurile, gasiti din loc in loc mici refugii pentru turisti cu banci, mese si acoperis, in caz ca ploua. Daca preferati picnicul pe iarba, nicio problema, dar nu lasati amintiri, ati fi un caz aparte, e o curatenie demna de invidiat. Si am uitat sa va spun: aveti si parau pe marginea caruia sa va instalati cartierul general!

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.