Reclama acum 170 de ani la Brasov

Reclama acum 170 de ani la Brasov

0 163

Prin bunavointa cotidianului Gazeta de Transilvania a fost deschisa la Casa Muresenilor o expozitie cu anunturile publicitare aparute in acest cotidian de la aparitie, in 1838. Aceasta expozitie publicitarã tine 2 luni, iar Casa Muresenilor se afla, pentru cei interesati si care nu cunosc locatia, in Piata Sfatului.
Expozitia a fost deschisa sub deviza „Auziti, vedeti si mirati-va”, prezentand o serie de anunturi publicitare ale acelor vremuri care, in zilele noastre, te pot face sa razi din tot sufletul. Se facea reclama pentru tot felul de feluri de bere „ingrijite si depozitate cum trebuie”, pentru vinuri naturale si circ de purici.
In cadrul expozitiei va puteti delecta cu circa 300 de asemenea anunturi publicitare ale acelor vremuri, din care ies in evidenta pastilele indigene impotriva slabiciunii memoriei si a altor probleme de sanatate, sau picaturile si alifiile impotriva imbatranirii
Reclamele care apareau in „Gazeta de Transilvania” in perioada 1838-1938 erau pe ultima pagina a publicatiei, atent separate de textele redactionale prin diferite chenare ori elemente grafice.
Cei interesati de aceasta originala expozitie prezentand stilul de publicitate a anilor respectivi pot vizita expozitia pana la inceputul lunii iunie. Biletele costa 4,00 lei pentru adulþi, 2,50 lei pentru pensionari si 1,30 lei pentru elevi.
Iata o initiativa demna de toata lauda, pentru ca ne apropie, aproape „pe viu”, de acele timpuri si de modul de gandire de atunci, care astazi, la inceput de secol XXI, ni se pare foarte ciudat, dar care reprezinta o piatra la temelia existentei actuale, cu slefuirile de rigoare.
In acest sens, adica al acestei expozitii, ar fi de dorit ca Primaria, in cadrul „Zilelor Brasovului”, de pilda, impreruna cu Consiliul Judetean si cu implicarea Arhivelor brasovene, sa infiinteze o expozitie – muzeu permanenta, cu aceasta tema, dar si cu altele, ajungandu-se chiar si peste perioada comunista, caci Brasovul a prezentat de-a lungul timpului o serie de publicatii mai mult sau mai putin interesante.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.