Reastrictii noi pentru fumatul in locuri publice

Reastrictii noi pentru fumatul in locuri publice

0 93

Spatiile pentru fumat din locurile publice trebuie sa fie delimitate si asigurate cu ventilatie incepand cu 1 ianuarie 2009, astfel ca inspectorii pentru protectia consumatorilor vor incepe de luni un control la nivel national, au informat, duminica, surse oficiale ANPC.
Timp de doua saptamani, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vor face un control tematic la nivel national pentru a verificarea daca sunt respectate prevederile Ordonantei Guvernului 5/2008 privind modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
PotrivitOU5/2008, incepand cu 1 ianuarie 2009, in spatiile publice inchise fumatul va fi permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, si care sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces.
De la aceasta data, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50 la suta din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatoriu sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori. Localurile cu o suprafata mai mica de 100 metri patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza, fie ca unitati in care nu se fumeaza.
Acest lucru trebuie adus la cunostinta publicului, prin panouri de afisare. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei.
De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009 s-a interzis comercializarea produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si unitatilor de invatamant cu exceptia celor de invatamant superior.
De la 1 ianuarie 2009 legea prevede inscriptionarea de avertismente pe toate produsele din tutun.
Prin OG5/2008 s-a decis ca distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani sau sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor si activitatilor destinate acestora sunt interzise, incepand cu 1 ianuarie 2009.
Potrivit actului normativ, este interzisa publicitatea la produsele din tutun in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului.
De asemenea, este interzisa publicitatea realizata prin intermediul mesajelor inscriptionate pe suprafetele interioare si exterioare ale mijloacelor de transport in comun, precum si pe cele exterioare ale oricarui mijloc de transport, precum si folosirea marcilor produselor din tutun pe alte produse decat cele de tutun sau pe servicii care nu au legatura cu comertul cu produse din tutun, cu exceptia acelor produse necesare fumatului, precum scrumiere, brichete, chibrituri.
A fost interzisa si publicitatea pentru produsele din tutun realizata prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuita de jocuri, inclusiv cele destinate utilizarii pe calculator, sau jucarii care promoveaza fumatul sau in care este utilizata o marca de produs din tutun.
Actul normativ actualizeaza si cuantumurile amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea 457/2004. Astfel, distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice.
Sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor sau activitatilor destinate tinerilor sub 18 ani sau a evenimentelor si activitatilor care se desfasoara in unitatile medicale sau in unitatile de invatamant medico-farmaceutic se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Nerespectarea prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 lei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.