Realizarile Consiliului Judetean din anul 2007 (I)

Realizarile Consiliului Judetean din anul 2007 (I)

0 151


Anul 2007 a fost unul rodnic pentru Consiliul Judetean Brasov. Conducerea administratiei judetene se poate mandri cu reusite pe multiple planuri, in ciuda unor piedici puse de catre unii factori de decizie din plan local, care n-au inteles ca proiectele judetului vizeaza in primul rand imbunatatirea calitatii vietii oamenilor. Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean, a fost consecvent in demersurile pe care le-a initiat pe parcursul anului, fie ca a fost vorba despre refacerea drumurilor, reabilitarea monumentelor sau modernizarea retelelor de apa. In 2007 au continuat unele investitii din anii trecuti si au pornit altele noi, care se vor incheia anul viitor.


?


Citat Cancescu:


„Ne apropiem de sfarsitul anului 2007, un an in care preocuparea noastra numarul unu a fost respectarea promisiunilor facute locuitorilor judetului. Pot spune ca am facut pasi importanti in dezvoltarea judetului Brasov si apropierea lui de standardele Uniunii Europene. Nu a fost usor, insa rezultatele muncii noastre se vad. Ne-am preocupat de refacerea drumurilor judetene. Am contractat credite de la banci romanesti si straine, considerand ca investitiile in reparatia si modernizarea retelei rutiere a judetului merita acest efort de indatorare facut de administratia publica judeteana. Am continuat investitiile in monumentele Brasovului, constienti fiind ca niciun efort nu este prea mare atunci cand miza o reprezinta cresterea potentialului turistic al zonei, valorizarea patrimoniului istoric si cultural al Brasovului si, prin aceasta, atragerea unui numar cat mai mare de turisti. Am sustinut investitii importante realizate la spitalele brasovene, pentru ca oamenii aflati in suferinta sa aiba conditii cat mai bune de tratament si refacere. Am inteles necesitatile locuitorilor din judet si de aceea am sprijinit proiectele investitionale ale administratiilor locale, fie ca a fost vorba despre lucrari de alimentare cu apa si canalizare, reparatii la primarii, camine culturale, scoli si gradinite, refacerea drumurilor sau actiuni culturale. I-am sprijinit pe toti acei investitori care au cautat in judetul Brasov un loc propice pentru a-si dezvolta afacerile si a crea noi locuri de munca. Am facut pasi importanti in realizarea aeroportului international de la Ghimbav, avand certitudinea ca aceasta investitie va determina o explozie in dezvoltarea judetului nostru. Am promovat proiecte de dezvoltare regionala pentru care avem sansa sa accesam fonduri structurale. Ne-am straduit sa ne adaptam la noile cerinte impuse de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In toate demersurile noastre am avut sprijinul Guvernului Tariceanu, care a alocat in acest mandat judetului Brasov cele mai mari fonduri din istoria sa. Bineinteles, mai avem multe de facut. Ne propunem ca pana in primavara anului 2008 sa terminam toate proiectele incepute. Stim ca nu va fi usor, insa avem incredere ca prin sustinerea si increderea aratate locuitorii judetului Brasov, in colaborare cu ceilalti factori de decizie din administratia publica vom reusi sa ducem la bun sfarsit tot ce ne-am propus!” Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov


?


Brasovul s-a prezentat cu succes la Bruxelles


Pentru Consiliul Judetean Brasov, evenimentul major al anului 2007 din punctul de vedere al reprezentarii pe plan extern, s-a derulat in luna martie, la Bruxelles. La nici trei luni de la momentul integrarii in Uniunea Europeana, judetul nostru s-a facut cunoscut in capitala Europei. Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov si Consiliul Judetean Brasov, impreuna cu Comitetul Regiunilor de la Bruxelles si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania au organizat seminarul de informare si promovare cu tema „Modele de dezvoltare comunitara in noile state membre ale UE”. Peste o suta de invitati romani si straini, reprezentanti la Bruxelles ai regiunilor din Europa, oficiali ai institutiilor europene si ziaristi au participat la acest eveniment care a reusit sa aduca judetul Brasov in prim-plan. Evenimentul s-a bucurat de prezenta unui numar mare de personalitati: comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, ambasadorul Romaniei in Regatul Belgiei, Ion Jinga, directorul Departamentului de Turism din cadrul Comisiei Europene, Franco Ianniello, directorul lucrarilor consultative al Comitetului Regiunilor, Lucio Gussetti, si directorul Oficiului Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana, Dumitru Prunariu. Interculturalitatea, turismul si dezvoltarea durabila au fost principalele teme ale conferitei. Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean, a reiterat faptul ca Brasovul a fost intotdeanuna un exemplu de toleranta si colaborare intre etnii. El le-a transmis oficialilor europeni ca printre cele mai importante proiecte pentru comunitatea brasoveana sunt cele care tin de protectia mediului. Seful administratiei judetene a vorbit si despre planurile privind dezvoltarea turismului pe care autoritatile brasovene le au in vedere, accentuand faptul ca judetul Brasov are potentialul sa devina primul judet al tarii in materie de turism.


?


In primavara au inceput reparatiile la drumuri


Cel mai important proiect de investitii al Consiliului Judetean – ca volum de lucrari si costuri, a inceput in aceasta primavara. Este vorba despre reabilitarea drumurilor din judetul nostru. Dupa ani de asteptare, prioritatea numarul unu a judetului – atat in viziunea conducerii Consiliului Judetean, cat si a cetatenilor, si anume refacerea retelei de drumuri – este pe cale sa fie dusa la bun sfarsit. Anul trecut, plenul Consiliului Judetean a aprobat initiativa presedintelui Aristotel Cancescu privind contractarea unui imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), destinat reabilitarii drumurilor din judet. Dupa parcurgerea tuturor etapelor prevazute in reglementarile Bancii a fost desemnata firma constructoare care, incepand din luna mai 2007, s-a apucat de lucru. Proiectul finantat de BERD este structurat pe trei parti. Prima se refera la reabilitare a trei sectoare de drumuri judetene: DJ 103 Brasov – judetul Covasna; DJ 103A Brasov – Tarlungeni – Zizin; DJ 112A Harman – Vulcan – Rasnov. Astfel, se vor reabilita aproximativ 60 de km de drumuri judetene. A doua componenta a proiectului o reprezinta intretinerea curenta a sectoarelor de drum reabilitate, pe o perioada de patru ani, in baza unor criterii de performanta. Cea de-a treia componenta vizeaza intretinerea periodica si de rutina pe o lungime de 175 de km de drumuri judetene.


?


111 milioane de euro pentru apa din judet


Marea realizare a anului 2007 poate fi considerata incheierea protocolului dintre Consiliul Judetean si Primaria Brasov privind transformarea Companiei Apa in societate comerciala si in operator regional. Acest demers va avea ca rezultat obtinerea unei finantari nerambursabile de 111 milioane de euro, cea mai mare din istoria judetului, pentru realizarea infrastructurii de apa si canalizare in mai multe localitati. Este vorba despre municipiul Brasov si localitatile limitrofe (Sanpetru si Harman), municipiul Codlea si zonele invecinate (Ghimbav, Halchiu, Feldioara), orasul Rupea si localitatile invecinate (Ungra, Bogata, Hoghiz si Homorod), aglomerarea Prejmer (Lunca Calnicului) si zona Bran – Moeciu. Pregatirea acestui amplu proiect investitional s-a intins pe parcursul mai multor ani, insa abia in primavara anului 2007 Ministerul Mediului i-a dat unda verde. Trebuie spus ca pe parcursul anului, Compania Apa a continuat investitiile realizate cu fondurile nerambursabile ISPA. Mai sunt in derulare lucrari de reabilitare si extindere a retelor in cartierul Tractorul, se realizeaza alimentarea cu apa in cartierul Stupini, se lucreaza la colectorul de canalizare din Poiana Brasov – Rasnov, la modernizarea uzinei de tratare a apei potabile de la Tarlung si la reabilitarea statiei de pompe de la Rulmentul.


?


Vesti bune de la Ministrul Transporturilor


Pentru prima data in istoria sa post-decembrista, judetul Brasov are sansa sa beneficieze de o infrastructura de transport modernizata. Dincolo de finantarile alocate in mod normal de guvern pentru reabilitarea cailor rutiere si de fondurile obtinute prin forte proprii de catre Consiliul Judetean, faptul ca actualul ministru al Transporturilor este brasovean la origine reprezinta o garantie in plus ca judetul nostru este in atentia guvernantilor. Acest lucru s-a facut simtit in acest an. Pentru a oferi certitudinea ca Guvernul Romaniei este cat se poate de receptiv la nevoile concitadinilor nostri in materie de infrastructura, Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a venit la Brasov, la sfarsitul lunii aprilie. Vizita sa a fost scurta, dar a acoperit intreaga problematica legata de domeniul pe care il gestioneaza. Oficialul guvernamental a vazut locatia aeroportului pe care conducerea Consiliului Judetean doreste sa-l realizeze la Ghimbav, precum si zona unde urmeaza sa se construiasca centura mare a Brasovului. Cu acel prilej, Ludovic Orban a mentionat ca este interesat de construirea soselei de ocolire a Fagarasului si de realizarea unei legaturi a Brasovului cu culoarul IV rutier european. La cateva luni distanta, in decembrie 2007, ministrul Ludovic Orban s-a reintors la Brasov pentru a anunta ca lucrarile la ocolitoarea mare a Brasovului vor incepe anul viitor, la fel ca si ocolitoarea municipiului Sacele, drumul expres Fagaras – Sibiu, precum si tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov. De fiecare data cand s-a aflat la Brasov, ministrul Ludovic Orban a dat asigurari ca va sustine neconditionat acele proiecte care vizeaza dezvoltarea municipiului si judetului Brasov. „Daca reusim sa ducem la bun sfarsit toate proiectele pe care Ministerul Transporturilor le are in vedere, dezvoltarea economica a Brasovului se va accentua in mod natural. Singura conditie este ca si autoritatile locale sa fie deschise investitiilor, sa nu puna oprelisti de natura birocratica si sa fie un partener real pentru toti cei care vor sa investeasca”, declara oficialul guvernamental in timpul vizitei din aprilie.


?


Poarta Ecaterinei, o bijuterie arhitecturala repusa in valoare


Luna iunie 2007 a fost una propice inaugurarilor. Presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, a taiat panglica la Poarta Ecaterinei, monument reabilitat si consolidat din initiativa sa, cu fonduri alocate din bugetul judetului. Lucrarile au inclus si amenajarea zonei din vecinatate, transformata intr-un parc intins de jur imprejurul Portii. In momentul de fata, Poarta Ecaterinei este pusa in valoare pe ambele laturi si din punct de vedere cromatic este scoasa in evidenta. Gratie preocuparii presedintelui Cancescu, conducerea Ordinului Arhitectilor – institutie care isi desfasoara activitatea in incinta ei, a fost de acord ca Poarta Ecaterinei sa fie deschisa vizitarii pentru publicul larg.


?


Concertele de fanfara, reluate la Brasov


Oferta turistica a Brasovului s-a imbogatit in primavara acestui an cu o noua atractie – concertele de fanfara desfasurate in doua locatii din orasul vechi, amenajate prin grija Consiliului Judetean. Este vorba despre parcul de la Poarta Ecaterinei si scuarul de sub Tampa, din spatele Bastionului Tesatorilor. Din iunie si pana in octombrie, la sfarsit de saptamana, Fanfara „Tara Barsei” si Fanfara din Vulcan i-au delectat pe brasovenii si pe turistii dornici sa asculte o muzica antrenanta. Trebuie spus ca ideea concertelor de promenada realizate sambata si duminica, in centrul vechi al Brasovului, a fost reluata din initiativa presedintelui Aristotel Cancescu, spre bucuria oamenilor de toate varstele. Astfel, a fost reinviata o traditie care dainuie de mai bine de o suta de ani.


?


Arena „Olimpia”, pregatita pentru turnee ATP


In acest an, Baza sportiva „Olimpia” a fost modernizata cu fonduri alocate de Consiliul Judetean. Inaugurarea tribunei cu o mie de locuri, a terenului central si a anexelor modernizate a avut loc prin intermediul unui meci demonstrativ de tenis intre presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, si vicepresedintele Marian Rasaliu. Seful executivului judetean este convins ca arena este pregatita sa gazduiasca orice turneu ATP, conditiile de aici fiind foarte bune. „Investitia de la «Olimpia» intregeste practic zona istorica a Brasovului. Ne mai raman cateva obiective de realizat. Vrem sa terminam complexul Agrement si Bastionul Postavarilor, pe care il amenajam in interior. De asemenea, vom reabilita cladirea de la «Olimpia», una foarte valoroasa, care dateaza din 1894. Cu acestea, eu zic ca reusim sa aducem zidurile Brasovului si monumentele istorice ale orasului la cel mai ridicat nivel din tara”, spunea la vremea respectiva Aristotel Cancescu.


?


Un „Agrement” modern


In prima parte a anului 2007 au demarat reparatiile capitale si la Complexul „Agrement” de sub Timpa. Conducerea Consiliului Judetean si-a propus sa refaca aceasta cladire si sa-i redea functiunea ei traditionala, aceea de loc propice pentru petrecerea timpului liber. La finele lucrarilor, complexul va dispune de mai multe facilitati: piscina, centru de sanatate, popicarie, bar si teren de sport care peste iarna va fi transformat in patinoar artificial. Elementul cel mai spectaculos al acestui complex va fi ultimul etaj, cel pe unde se realizeaza accesul in cladire dinspre aleea de sub Timpa. Acesta va avea pereti complet transparenti si de acolo se va vedea orasul. Complexul „Agrement” a fost pina acum 17 ani unul dintre locurile preferate de distractie pentru brasoveni. Dupa ce locatia a fost preluata de un investitor particular, complexul a fost lasat in paragina. Acum patru ani Consiliul Judetean a cumparat cladirea, dar alesii au ezitat intre a o vinde, a face un parteneriat public-privat sau a o repune in circuitul de agrement prin investitii de la bugetul judetean. In final, decizia presedintelui Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, aprobata de plen a fost pastrarea cladirii in patrimoniul judetului si refacerea ei. Anul trecut, consilierii au fost de acord cu accesarea unui imprumut de 6 milioane de euro, din care sa fie suportate cheltuielile implicate de aceasta investitie, dar si cele legate de refacerea altor monumente. Potrivit evaluarii realizate de specialistii Consiliului Judetean, reparatiile la complexul de sub Tampa costa in jur de 1,2 milioane euro.


?


Turismul brasovean, in atentia CJ


Una din preocuparile constante ale conducerii Consiliului Judetean este dezvoltarea unui turism puternic si competitiv la Brasov. In acest sens, in luna iunie a acestui an a fost semnat un Memorandum de Acord privind cooperarea pentru dezvoltare regionala, bazata pe cultura, mostenire naturala si turism, intre autoritatile judetene si firma spaniola consultanta E-Cultura. Reprezentantii acesteia au evaluat judetul si au stabilit de comun acord cu conducerea Consiliului Judetean modalitatile de colaborare si pasii care trebuie facuti in directia valorificarii potentialului turistic si cultural al zonei noastre. Partile au convenit realizarea unui Master Plan turistic al judetului, ca punct de plecare pentru toate proiectele turistice individuale care se pot dezvolta aici. Colaborarea cu spaniolii este gandita pe doua componente. In primul rand se doreste realizarea unui circuit al bisericilor fortificate saxone din judet – in numar de 42, proiect care implica si renovarea acestor monumente. In al doilea rand, cu sprijinul si sub indrumarea specialistilor spanioli, autoritatile brasovene vor sa puna la punct un circuit al castelelor si cetatilor din judet, care sa includa deja celebrele fortificatii de la Bran, Rasnov, Fagaras, Rupea, dar si altele mai putin cunoscute. In momentul de fata, partea spaniola cauta solutii pentru finantarea proiectului. ?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.