Reţeaua Tőkes lupta cu UDMR pentru banii Budapestei

Reţeaua Tőkes lupta cu UDMR pentru banii Budapestei

0 84

RelaÅ£iile dintre diversele aripi politice ale minorităţii maghiare din România s-au tensionat după ce portalul de ÅŸtiri de limbă maghiară Transindex din Cluj a publicat investigaÅ£ia care dezvăluie cum guvernul de la Budapesta finanÅ£ează cu bani publici asociaÅ£ii ÅŸi fundaÅ£ii apropiate de Laszlo TÅ‘kes.

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), condus de Toro T. Tibor, a remis, la sfarsitul  saptamanii trecute, un comunicat în care îl acuză pe liderul UDMR , Kelemen Hunor, că ar fi fost cel care a comandat politic apariÅ£ia articolului, aducând drept argument faptul că este unul dintre proprietarii portalului Transindex.ro.
“Materialul publicat pe portalul de stiri care-i apartine lui Kelemen nu este nimic altceva decât un atac politic la adresa PPMT. Este clar că materialul apărut pe Transindex a fost realizat ca urmare a unei comenzi politice. Se pare că proprietarul portalului, Kelemen Hunor, ÅŸi UDMR, condus de acesta, încearcă astfel să atace PPMT, deoarece nu găseste alte modalităti pentru a ataca partidul ÅŸi programul partidului.
O altă dovadă a comenzii politice este publicarea articolului cu două zile înainte de congresul naÅ£ional al partidului. PPMT se ocupă acum cu organizarea congresului ÅŸi se va ocupa de atacul UDMR abia după ce evenimentul politic se va fi încheiat”, se arată în comunicatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.
Liderul partidului, Toro T. Tibor, a postat pe Facebook un mesaj în care arată cum a decurs corespondenÅ£a sa cu autorul articolului, Sipos Zoltan.
Din postare reiese că jurnalistul i-a solicitat o întrevedere faţă în faţă, ÅŸi nu o corespondenţă prin e-mail, iar Toto T. Tibor a răspuns că acceptă întrevederea doar dacă este prezent ÅŸi Kelemen Hunor. Replicile PPMT ÅŸi ale liderului său nu menÅ£ionează absolut nimic despre substanÅ£a articolului, mai exact despre banii cu care guvernul de la Budapesta a finanÅ£at în ultimii doi ani asociaÅ£iile ÅŸi fundaÅ£iile apropiate de PPMT.  Cât priveÅŸte momentul ales pentru publicare, am aflat următoarele amănunte de la Ramona Diaconu, cea care s-a ocupat cu coordonarea programului “Grants for Investigative Journalism” din partea FundaÅ£iei Freedom House România: “Programul a fost demarat în luna decembrie a anului trecut ÅŸi a presupus finanÅ£area a 12 propuneri de investigaÅ£ii, derulate pe perioada a patru luni. Termenul limită pentru publicarea materialelor a fost fixat de la bun început pentru 10 aprilie, dar la solicitarea unora dintre participanÅ£i, a fost amânat cu o săptămână. AÅŸadar, nu există nici o legătură între congresul partidului ÅŸi momentul publicării acestor investigaÅ£ii”.
Transindex.ro arată că atât guvernul premierului Viktor Orban, cât ÅŸi alte instituÅ£ii ÅŸi companii cu capital de stat din Ungaria au finanÅ£at, după ce FIDESZ a revenit la putere în 2010, o serie întreagă de organizaÅ£ii, asociaÅ£ii ÅŸi fundaÅ£ii în care se regăsesc perspoane din anturajul politic sau civic al lui Laszlo TÅ‘kes.
Printre finanÅ£atori s-au numărat Ministerul de Externe ÅŸi cel de Interne, Loteria naÅ£ională din Ungaria, Banca Maghiară pentru Dezvoltare sau Compania NaÅ£ională de Electricitate, iar suma alocată în ultimii trei ani se ridică la peste 3,3 milioane de euro.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.