Reactiei la discreditarea publica a CSM si sistemului judiciar de catre Basescu...

Reactiei la discreditarea publica a CSM si sistemului judiciar de catre Basescu

0 160

Presedintele CSM, Florica Bejinaru, a declarat ca discreditarea publica a CSM si sistemului judiciar chiar de catre seful statului, persoana care trebuie sa asigure echilibrul puterilor in stat, reprezinta un demers public „periculos” si „inadmisibil”.
„Este de neacceptat modalitatea prin care presedintele Romaniei in baza rolului conferit de Constitutie de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, culpabilizeaza magistratii si CSM”, a spus Bejinaru.
Seful CSM a spus ca declaratia sa de presa vine in urma afirmatiilor facute de seful statului in ultimele zile la adresa sistemului judiciar si a Consiliului, dupa ce miercuri a avut loc o intalnire informala a magistratilor membri alesi.
Ea a facut trimitere la recomandarea Comitetului Ministrilor din cadrul Consiliului Europei, potrivit careia ‘daca comenteaza deciziile judecatoresti, Executivul si Legislativul trebuie sa evite criticile care ar submina independenta puterii judecatoresti sau ar slabi increderea publicului in justitie’. De asemenea, acestea ar trebui sa evite actiuni ce pot pune sub semnul intrebarii intentia lor de a respecta deciziile judecatorilor, altele decat cele prin care isi manifesta intentia de a formula o cale de atac, se mai arata in recomandarea din 17 noiembrie.
„Raportat la aceasta recomandare si la principiile constitutionale care guverneaza buna functionare a unui stat de drept, CSM respinge categoric afirmatiile presedintelui Romaniei care induc populatiei sentimentul de neincredere in justitie, in intreg corpul magistratilor, inclusiv in Consiliul Superior al Magistraturii. Mijloacele folosite pentru culpabilizarea sistemului judiciar romanesc si identificarea nejustificata a acestuia drept cauza a problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca reprezinta un atac fara precedent la adresa judecatorilor, a sistemului judiciar in general si a CSM”, a afirmat Bejinaru.
Seful CSM a subliniat ca exprimari de gravitatea celor folosite de presedintele tarii duc la discreditarea, inadmisibila intr-un stat de drept, a rolului puterii judecatoresti, dar si a Consiliului Superior al Magistraturii, „garantul independentei justitiei”, atribute constitutionale pe care statul le-a castigat in contextul asumarii de catre Romania a unei democratii de tip european.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.